Økonomi på tværs: Festskrift til Jesper Jespersen

Torben Bech Dyrberg (Redaktør), Allan Dreyer Hansen (Redaktør), Peter Nielsen (Redaktør)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

Abstract

I dette festskrift fortæller en række danske økonomer, hvordan deres kollega Jesper Jespersen har sat gedigne aftryk på dansk økonomisk forskning. Han har været et fyrtårn som fortaler for den keynesianske økonomi og dens teorier – selv i en mere og mere neoliberal verden.

Professor Jesper Jespersen er en institution inden for dansk økonomisk forsk­ning. Økonomi på tværs er udkommet i anledning af hans pensionering i marts 2019. Bogen består af bidrag fra Jespersens kollegaer, og hver artikel i bogen koncentrerer sig om emner, der har ligget Jesper Jespersen nært i hans egen forskning, f.eks. de ministerielle regnemodeller, neoliberalismen, finanskrise, borgerløn og Brexit.

Jesper Jespersen er kendt af mange som 'den røde økonom'. Han har dog hverken været marxist (som beskyldningen lød i 1990’erne) eller borgerlig (som han blev påduttet i 1970’erne). Derimod har Jespersen på tværs af politiske strømninger holdt fast i sit ståsted: John Maynard Keynes’ tanker og teorier.

Jesper Jespersen har på landsplan og internationalt markeret sig som en hård kritiker af den udvikling, der har ledt til, at politik og sociale forhold ses som arenaer for konkurrence og individuel nyttemaksimering, og han har skarpt kritiseret Finansministeriets regnemodeller for subjektivitet. Hans bidrag til dansk økonomisk forskning er ikke til at overse.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedFrederiksberg
ForlagFrydenlund
Antal sider203
ISBN (Trykt)9788772161143
StatusUdgivet - 2019

Citer dette