Økologisk frøproduktions rolle i grøntsagsforsyningskæder

Lise Christina Deleuran, Birte Boelt

    Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportKonferencebidrag i proceedingsForskning

    Resumé

    I Danmark har man gjort en betydelig indsats for at tilvejebringe økologisk udsæd for at imødekomme EU´s lovgivning om at det udelukkende er økologisk producerede frø, der må bruges inden for økologisk landbrug. Danske havefrøfirmaer forsøgte sig på et tidligt tidspunkt med produktion af økologisk udsæd. Efterspørgslen var dog ikke helt som forventet. Enten fordi man ikke fik produceret de sorter som grøntsags producenterne ønskede, eller også fordi man fik produceret større mængder af udsæd end der reelt var et marked for. Status er derfor at produktionen af økologisk grønsagsfrø næsten er indstillet. Det er nærliggende at konkludere, at der er behov for betydelig mere interaktion i den økologiske forsyningskæde for at få belyst - Hvilke sorter ønsker de økologiske producenter at dyrke og i hvilke mængder? Samtidig er det relevant at sætte fokus på, hvordan man gør produktionen rentabel, så flere firmaer vælger at sætte økologisk frøproduktion på dagsordenen. Det er vigtigt at få løst udsæds problematikken, så der findes økologisk udsæd på markedet af de arter og sorter, som de økologiske grønsagsproducenter efterspørger. Herved opnås en større integritet, idet økologisk jordbrug i mindre grad bliver afhængig af det konventionelle jordbrug og i større grad lever op til økologiens princip om selvforsyning og samtidig sluttes den økologiske cirkel fra start (frø) til slut (produkt)
    OriginalsprogDansk
    Titel1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain
    RedaktørerP. Fredriksson, K. Ullvén
    Antal sider3
    ForlagCentrum för uthålligt lantbruk
    Publikationsdato2009
    Sider133
    StatusUdgivet - 2009
    BegivenhedNordic Organic Conference - Göteborg, Sverige
    Varighed: 18 maj 200920 maj 2009
    Konferencens nummer: 1

    Konference

    KonferenceNordic Organic Conference
    Nummer1
    LandSverige
    ByGöteborg
    Periode18/05/200920/05/2009

    Emneord

    • Genetisk diversitet
    • Forsyningskæde
    • Grøntsagsproduktion
    • Økologisk udsæd

    Citer dette

    Deleuran, L. C., & Boelt, B. (2009). Økologisk frøproduktions rolle i grøntsagsforsyningskæder. I P. Fredriksson, & K. Ullvén (red.), 1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain (s. 133). Centrum för uthålligt lantbruk.
    Deleuran, Lise Christina ; Boelt, Birte. / Økologisk frøproduktions rolle i grøntsagsforsyningskæder. 1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain. red. / P. Fredriksson ; K. Ullvén. Centrum för uthålligt lantbruk, 2009. s. 133
    @inproceedings{0537a210be4011dea2b9000ea68e967b,
    title = "{\O}kologisk fr{\o}produktions rolle i gr{\o}ntsagsforsyningsk{\ae}der",
    abstract = "I Danmark har man gjort en betydelig indsats for at tilvejebringe {\o}kologisk uds{\ae}d for at im{\o}dekomme EU´s lovgivning om at det udelukkende er {\o}kologisk producerede fr{\o}, der m{\aa} bruges inden for {\o}kologisk landbrug. Danske havefr{\o}firmaer fors{\o}gte sig p{\aa} et tidligt tidspunkt med produktion af {\o}kologisk uds{\ae}d. Eftersp{\o}rgslen var dog ikke helt som forventet. Enten fordi man ikke fik produceret de sorter som gr{\o}ntsags producenterne {\o}nskede, eller ogs{\aa} fordi man fik produceret st{\o}rre m{\ae}ngder af uds{\ae}d end der reelt var et marked for. Status er derfor at produktionen af {\o}kologisk gr{\o}nsagsfr{\o} n{\ae}sten er indstillet. Det er n{\ae}rliggende at konkludere, at der er behov for betydelig mere interaktion i den {\o}kologiske forsyningsk{\ae}de for at f{\aa} belyst - Hvilke sorter {\o}nsker de {\o}kologiske producenter at dyrke og i hvilke m{\ae}ngder? Samtidig er det relevant at s{\ae}tte fokus p{\aa}, hvordan man g{\o}r produktionen rentabel, s{\aa} flere firmaer v{\ae}lger at s{\ae}tte {\o}kologisk fr{\o}produktion p{\aa} dagsordenen. Det er vigtigt at f{\aa} l{\o}st uds{\ae}ds problematikken, s{\aa} der findes {\o}kologisk uds{\ae}d p{\aa} markedet af de arter og sorter, som de {\o}kologiske gr{\o}nsagsproducenter eftersp{\o}rger. Herved opn{\aa}s en st{\o}rre integritet, idet {\o}kologisk jordbrug i mindre grad bliver afh{\ae}ngig af det konventionelle jordbrug og i st{\o}rre grad lever op til {\o}kologiens princip om selvforsyning og samtidig sluttes den {\o}kologiske cirkel fra start (fr{\o}) til slut (produkt)",
    keywords = "Genetisk diversitet, Forsyningsk{\ae}de, Gr{\o}ntsagsproduktion, {\O}kologisk uds{\ae}d, Genetic diversity, Supply chain, Vegetable production, organic seed production",
    author = "Deleuran, {Lise Christina} and Birte Boelt",
    year = "2009",
    language = "Dansk",
    pages = "133",
    editor = "P. Fredriksson and K. Ullv{\'e}n",
    booktitle = "1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain",
    publisher = "Centrum f{\"o}r uth{\aa}lligt lantbruk",

    }

    Deleuran, LC & Boelt, B 2009, Økologisk frøproduktions rolle i grøntsagsforsyningskæder. i P Fredriksson & K Ullvén (red), 1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain. Centrum för uthålligt lantbruk, s. 133, Nordic Organic Conference, Göteborg, Sverige, 18/05/2009.

    Økologisk frøproduktions rolle i grøntsagsforsyningskæder. / Deleuran, Lise Christina; Boelt, Birte.

    1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain. red. / P. Fredriksson; K. Ullvén. Centrum för uthålligt lantbruk, 2009. s. 133.

    Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportKonferencebidrag i proceedingsForskning

    TY - GEN

    T1 - Økologisk frøproduktions rolle i grøntsagsforsyningskæder

    AU - Deleuran, Lise Christina

    AU - Boelt, Birte

    PY - 2009

    Y1 - 2009

    N2 - I Danmark har man gjort en betydelig indsats for at tilvejebringe økologisk udsæd for at imødekomme EU´s lovgivning om at det udelukkende er økologisk producerede frø, der må bruges inden for økologisk landbrug. Danske havefrøfirmaer forsøgte sig på et tidligt tidspunkt med produktion af økologisk udsæd. Efterspørgslen var dog ikke helt som forventet. Enten fordi man ikke fik produceret de sorter som grøntsags producenterne ønskede, eller også fordi man fik produceret større mængder af udsæd end der reelt var et marked for. Status er derfor at produktionen af økologisk grønsagsfrø næsten er indstillet. Det er nærliggende at konkludere, at der er behov for betydelig mere interaktion i den økologiske forsyningskæde for at få belyst - Hvilke sorter ønsker de økologiske producenter at dyrke og i hvilke mængder? Samtidig er det relevant at sætte fokus på, hvordan man gør produktionen rentabel, så flere firmaer vælger at sætte økologisk frøproduktion på dagsordenen. Det er vigtigt at få løst udsæds problematikken, så der findes økologisk udsæd på markedet af de arter og sorter, som de økologiske grønsagsproducenter efterspørger. Herved opnås en større integritet, idet økologisk jordbrug i mindre grad bliver afhængig af det konventionelle jordbrug og i større grad lever op til økologiens princip om selvforsyning og samtidig sluttes den økologiske cirkel fra start (frø) til slut (produkt)

    AB - I Danmark har man gjort en betydelig indsats for at tilvejebringe økologisk udsæd for at imødekomme EU´s lovgivning om at det udelukkende er økologisk producerede frø, der må bruges inden for økologisk landbrug. Danske havefrøfirmaer forsøgte sig på et tidligt tidspunkt med produktion af økologisk udsæd. Efterspørgslen var dog ikke helt som forventet. Enten fordi man ikke fik produceret de sorter som grøntsags producenterne ønskede, eller også fordi man fik produceret større mængder af udsæd end der reelt var et marked for. Status er derfor at produktionen af økologisk grønsagsfrø næsten er indstillet. Det er nærliggende at konkludere, at der er behov for betydelig mere interaktion i den økologiske forsyningskæde for at få belyst - Hvilke sorter ønsker de økologiske producenter at dyrke og i hvilke mængder? Samtidig er det relevant at sætte fokus på, hvordan man gør produktionen rentabel, så flere firmaer vælger at sætte økologisk frøproduktion på dagsordenen. Det er vigtigt at få løst udsæds problematikken, så der findes økologisk udsæd på markedet af de arter og sorter, som de økologiske grønsagsproducenter efterspørger. Herved opnås en større integritet, idet økologisk jordbrug i mindre grad bliver afhængig af det konventionelle jordbrug og i større grad lever op til økologiens princip om selvforsyning og samtidig sluttes den økologiske cirkel fra start (frø) til slut (produkt)

    KW - Genetisk diversitet

    KW - Forsyningskæde

    KW - Grøntsagsproduktion

    KW - Økologisk udsæd

    KW - Genetic diversity

    KW - Supply chain

    KW - Vegetable production

    KW - organic seed production

    M3 - Konferencebidrag i proceedings

    SP - 133

    BT - 1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain

    A2 - Fredriksson, P.

    A2 - Ullvén, K.

    PB - Centrum för uthålligt lantbruk

    ER -

    Deleuran LC, Boelt B. Økologisk frøproduktions rolle i grøntsagsforsyningskæder. I Fredriksson P, Ullvén K, red., 1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in thefood supply chain. Centrum för uthålligt lantbruk. 2009. s. 133