Øje på det grænseløse arbejde

LO-medlemmerne i spændingsfeltet mellem industrisamfundets traditionelle lønarbejde og videnssamfundets grænseløse arbejde.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

  Resumé

  Arbejdet er ikke længere hvad det har været. Der var engang, hvor man som lønmodtager gik på arbejde i otte timer og udførte de arbejdsopgaver som man blev sat til. Arbejdsopgaverne blev udført på den måde som man var blevet instrueret i af sin nærmeste leder eller værkfører, og man stillede ikke så mange spørgsmål. Sådan er det ikke længere. Arbejdet er blevet stadig mere grænseløst, og flere og flere lønmodtagergrupper oplever at have et grænseløst arbejde. Når man ser fjernsyn, hører radio eller læser aviser får man imidlertid ofte det indtryk, at det grænseløse arbejde primært er noget, der vedrører højtuddannede akademikere, konsulenter, reklamefolk og IT-specialister, der primært lever for at arbejde, og ikke arbejder for at leve.

  Sådan er det ikke.

  Dette nummer af "Øje på arbejdsmiljø" præsenterer resultaterne af en analyse fra Roskilde Universitetscenter om "LO-medlemmerne i spændingsfeltet mellem industrisamfundets traditionelle lønarbejde og videnssamfundets grænseløse arbejde". Rapporten dokumenterer, at det grænseløse arbejde i vid udstrækning også er et vilkår for LOlønmodtagere.

  Rapporten dokumenterer, at mere end 90 procent af LO-lønmodtagerne har et arbejde, der kan karakteriseres som værende grænseløst, og at 20 procent af LO-lønmodtagerne har et meget grænseløst arbejde.

  Rapporten viser, at LO-lønmodtagerne også står til rådighed uden for normal arbejdstid, og at LOlønmodtagerne også i en vis udstrækning arbejder hjemmefra. Grænseløsheden kan imidlertid ikke reduceres til et spørgsmål om at stå til rådighed og arbejde derhjemme, når børnene er lagt i seng, - grænseløsheden har langt flere dimensioner. Det gælder også for LO-lønmodtagerne, at de i vidt omfang tager ansvar for måden arbejdet udføres på, og at de i vidt omfang tager ansvar for opgaver, der ikke lige som udgangspunkt er deres.

  Rapporten dokumenterer, at LO-lønmodtagerne som udgangspunkt trives rigtig godt med det grænseløse arbejde. Det er dog i denne sammenhæng en helt afgørende pointe, at der er en meget klar sammenhæng mellem trivsel og indflydelse. De LO-lønmodtagere der har indflydelse på tilrettelæggelsen af deres arbejde oplever i langt mindre grad end deres kolleger at være stressede, hvorimod de mest stressede grupper har et arbejde præget af stor fleksibilitet og foranderlighed uden reel indflydelse herpå.

  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedKøbenhavn
  ForlagLandsorganisationen i Danmark
  Antal sider53
  ISBN (Trykt)978-87-7735-801-2
  StatusUdgivet - 2007

  Citer dette

  @book{478cf0d0ffc911db825a000ea68e967b,
  title = "{\O}je p{\aa} det gr{\ae}nsel{\o}se arbejde: LO-medlemmerne i sp{\ae}ndingsfeltet mellem industrisamfundets traditionelle l{\o}narbejde og videnssamfundets gr{\ae}nsel{\o}se arbejde.",
  abstract = "Arbejdet er ikke l{\ae}ngere hvad det har v{\ae}ret. Der var engang, hvor man som l{\o}nmodtager gik p{\aa} arbejde i otte timer og udf{\o}rte de arbejdsopgaver som man blev sat til. Arbejdsopgaverne blev udf{\o}rt p{\aa} den m{\aa}de som man var blevet instrueret i af sin n{\ae}rmeste leder eller v{\ae}rkf{\o}rer, og man stillede ikke s{\aa} mange sp{\o}rgsm{\aa}l. S{\aa}dan er det ikke l{\ae}ngere. Arbejdet er blevet stadig mere gr{\ae}nsel{\o}st, og flere og flere l{\o}nmodtagergrupper oplever at have et gr{\ae}nsel{\o}st arbejde. N{\aa}r man ser fjernsyn, h{\o}rer radio eller l{\ae}ser aviser f{\aa}r man imidlertid ofte det indtryk, at det gr{\ae}nsel{\o}se arbejde prim{\ae}rt er noget, der vedr{\o}rer h{\o}jtuddannede akademikere, konsulenter, reklamefolk og IT-specialister, der prim{\ae}rt lever for at arbejde, og ikke arbejder for at leve.S{\aa}dan er det ikke.Dette nummer af {"}{\O}je p{\aa} arbejdsmilj{\o}{"} pr{\ae}senterer resultaterne af en analyse fra Roskilde Universitetscenter om {"}LO-medlemmerne i sp{\ae}ndingsfeltet mellem industrisamfundets traditionelle l{\o}narbejde og videnssamfundets gr{\ae}nsel{\o}se arbejde{"}. Rapporten dokumenterer, at det gr{\ae}nsel{\o}se arbejde i vid udstr{\ae}kning ogs{\aa} er et vilk{\aa}r for LOl{\o}nmodtagere.Rapporten dokumenterer, at mere end 90 procent af LO-l{\o}nmodtagerne har et arbejde, der kan karakteriseres som v{\ae}rende gr{\ae}nsel{\o}st, og at 20 procent af LO-l{\o}nmodtagerne har et meget gr{\ae}nsel{\o}st arbejde.Rapporten viser, at LO-l{\o}nmodtagerne ogs{\aa} st{\aa}r til r{\aa}dighed uden for normal arbejdstid, og at LOl{\o}nmodtagerne ogs{\aa} i en vis udstr{\ae}kning arbejder hjemmefra. Gr{\ae}nsel{\o}sheden kan imidlertid ikke reduceres til et sp{\o}rgsm{\aa}l om at st{\aa} til r{\aa}dighed og arbejde derhjemme, n{\aa}r b{\o}rnene er lagt i seng, - gr{\ae}nsel{\o}sheden har langt flere dimensioner. Det g{\ae}lder ogs{\aa} for LO-l{\o}nmodtagerne, at de i vidt omfang tager ansvar for m{\aa}den arbejdet udf{\o}res p{\aa}, og at de i vidt omfang tager ansvar for opgaver, der ikke lige som udgangspunkt er deres.Rapporten dokumenterer, at LO-l{\o}nmodtagerne som udgangspunkt trives rigtig godt med det gr{\ae}nsel{\o}se arbejde. Det er dog i denne sammenh{\ae}ng en helt afg{\o}rende pointe, at der er en meget klar sammenh{\ae}ng mellem trivsel og indflydelse. De LO-l{\o}nmodtagere der har indflydelse p{\aa} tilrettel{\ae}ggelsen af deres arbejde oplever i langt mindre grad end deres kolleger at v{\ae}re stressede, hvorimod de mest stressede grupper har et arbejde pr{\ae}get af stor fleksibilitet og foranderlighed uden reel indflydelse herp{\aa}.",
  author = "Lund, {Henrik Lambrecht} and Hvid, {Helge S{\o}ndergaard}",
  year = "2007",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-7735-801-2",
  publisher = "Landsorganisationen i Danmark",
  address = "Danmark",

  }

  TY - RPRT

  T1 - Øje på det grænseløse arbejde

  T2 - LO-medlemmerne i spændingsfeltet mellem industrisamfundets traditionelle lønarbejde og videnssamfundets grænseløse arbejde.

  AU - Lund, Henrik Lambrecht

  AU - Hvid, Helge Søndergaard

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Arbejdet er ikke længere hvad det har været. Der var engang, hvor man som lønmodtager gik på arbejde i otte timer og udførte de arbejdsopgaver som man blev sat til. Arbejdsopgaverne blev udført på den måde som man var blevet instrueret i af sin nærmeste leder eller værkfører, og man stillede ikke så mange spørgsmål. Sådan er det ikke længere. Arbejdet er blevet stadig mere grænseløst, og flere og flere lønmodtagergrupper oplever at have et grænseløst arbejde. Når man ser fjernsyn, hører radio eller læser aviser får man imidlertid ofte det indtryk, at det grænseløse arbejde primært er noget, der vedrører højtuddannede akademikere, konsulenter, reklamefolk og IT-specialister, der primært lever for at arbejde, og ikke arbejder for at leve.Sådan er det ikke.Dette nummer af "Øje på arbejdsmiljø" præsenterer resultaterne af en analyse fra Roskilde Universitetscenter om "LO-medlemmerne i spændingsfeltet mellem industrisamfundets traditionelle lønarbejde og videnssamfundets grænseløse arbejde". Rapporten dokumenterer, at det grænseløse arbejde i vid udstrækning også er et vilkår for LOlønmodtagere.Rapporten dokumenterer, at mere end 90 procent af LO-lønmodtagerne har et arbejde, der kan karakteriseres som værende grænseløst, og at 20 procent af LO-lønmodtagerne har et meget grænseløst arbejde.Rapporten viser, at LO-lønmodtagerne også står til rådighed uden for normal arbejdstid, og at LOlønmodtagerne også i en vis udstrækning arbejder hjemmefra. Grænseløsheden kan imidlertid ikke reduceres til et spørgsmål om at stå til rådighed og arbejde derhjemme, når børnene er lagt i seng, - grænseløsheden har langt flere dimensioner. Det gælder også for LO-lønmodtagerne, at de i vidt omfang tager ansvar for måden arbejdet udføres på, og at de i vidt omfang tager ansvar for opgaver, der ikke lige som udgangspunkt er deres.Rapporten dokumenterer, at LO-lønmodtagerne som udgangspunkt trives rigtig godt med det grænseløse arbejde. Det er dog i denne sammenhæng en helt afgørende pointe, at der er en meget klar sammenhæng mellem trivsel og indflydelse. De LO-lønmodtagere der har indflydelse på tilrettelæggelsen af deres arbejde oplever i langt mindre grad end deres kolleger at være stressede, hvorimod de mest stressede grupper har et arbejde præget af stor fleksibilitet og foranderlighed uden reel indflydelse herpå.

  AB - Arbejdet er ikke længere hvad det har været. Der var engang, hvor man som lønmodtager gik på arbejde i otte timer og udførte de arbejdsopgaver som man blev sat til. Arbejdsopgaverne blev udført på den måde som man var blevet instrueret i af sin nærmeste leder eller værkfører, og man stillede ikke så mange spørgsmål. Sådan er det ikke længere. Arbejdet er blevet stadig mere grænseløst, og flere og flere lønmodtagergrupper oplever at have et grænseløst arbejde. Når man ser fjernsyn, hører radio eller læser aviser får man imidlertid ofte det indtryk, at det grænseløse arbejde primært er noget, der vedrører højtuddannede akademikere, konsulenter, reklamefolk og IT-specialister, der primært lever for at arbejde, og ikke arbejder for at leve.Sådan er det ikke.Dette nummer af "Øje på arbejdsmiljø" præsenterer resultaterne af en analyse fra Roskilde Universitetscenter om "LO-medlemmerne i spændingsfeltet mellem industrisamfundets traditionelle lønarbejde og videnssamfundets grænseløse arbejde". Rapporten dokumenterer, at det grænseløse arbejde i vid udstrækning også er et vilkår for LOlønmodtagere.Rapporten dokumenterer, at mere end 90 procent af LO-lønmodtagerne har et arbejde, der kan karakteriseres som værende grænseløst, og at 20 procent af LO-lønmodtagerne har et meget grænseløst arbejde.Rapporten viser, at LO-lønmodtagerne også står til rådighed uden for normal arbejdstid, og at LOlønmodtagerne også i en vis udstrækning arbejder hjemmefra. Grænseløsheden kan imidlertid ikke reduceres til et spørgsmål om at stå til rådighed og arbejde derhjemme, når børnene er lagt i seng, - grænseløsheden har langt flere dimensioner. Det gælder også for LO-lønmodtagerne, at de i vidt omfang tager ansvar for måden arbejdet udføres på, og at de i vidt omfang tager ansvar for opgaver, der ikke lige som udgangspunkt er deres.Rapporten dokumenterer, at LO-lønmodtagerne som udgangspunkt trives rigtig godt med det grænseløse arbejde. Det er dog i denne sammenhæng en helt afgørende pointe, at der er en meget klar sammenhæng mellem trivsel og indflydelse. De LO-lønmodtagere der har indflydelse på tilrettelæggelsen af deres arbejde oplever i langt mindre grad end deres kolleger at være stressede, hvorimod de mest stressede grupper har et arbejde præget af stor fleksibilitet og foranderlighed uden reel indflydelse herpå.

  M3 - Rapport

  SN - 978-87-7735-801-2

  BT - Øje på det grænseløse arbejde

  PB - Landsorganisationen i Danmark

  CY - København

  ER -