Géographies esthétiques de l'imaginaire postcolonial

Écriture romanesque et production de sens chez Patrick Chamoiseau et d'Ahmadou Kourouma

Bidragets oversatte titel: Æstetiske kortlægning af postkoloniale forestillinger: Betydningsspil i Patrick Chamoiseaus og Ahmadou Kouroumas romaner

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Resumé

Med udgangspunkt i udvalgte begreber om litterær udsigelse og fortællerstrategier hentet fra Mihail Bakhtine, Emile Benveniste og Alain Ducrot præsenteres en ny måde at begrebsliggøre udsigelsessubjektet på i litterære tekster. Nyskabelsen sker bl.a. ved at inddrage Michel Foucaults begreb om 'diskursive formationer' og Edward Saids diskussion af "kontrapunktisk læsning".

Analysen af to forfatterskaber, der på den ene side udspringer af en fransk postkolonial kontekst, og på den anden side også fortæller om andet og mere end kolonialismen og dens konsekvenser placerer sig inden for feltet af postkoloniale studier men kommer også med et bud på, hvordan dette felt kan knyttes sammen med andre former for litteraturstudier - netop ved at lægge vægt på de komplekse former for kultur- og sprogmøder og de forskellige æstetiske repræsentationsformer, der møder læseren i de to forfatterskaber.

Analysen af betydningsproduktionen diskuterer bl.a. relationen mellem sociale kontekster og romanernes tekstuelle univers og der er derfor også levnet plads til redegørende afsnit af historiske og sociale forhold i hhv fransk Caribien og det frankofone Vestafrika hvor romanernes handlinger er situeret. 

 

OriginalsprogFransk
Udgivelses stedParis
ForlagL'Harmattan
Antal sider280
ISBN (Trykt)978-2-296-56452-7
StatusUdgivet - sep. 2011

Emneord

  • Postkolonial teori
  • litteratur
  • Franskrig
  • Martinique
  • Afrika

Citer dette

@book{f4d301d0485a11dfaeff000ea68e967b,
title = "G{\'e}ographies esth{\'e}tiques de l'imaginaire postcolonial: {\'E}criture romanesque et production de sens chez Patrick Chamoiseau et d'Ahmadou Kourouma",
abstract = "Med udgangspunkt i udvalgte begreber om litter{\ae}r udsigelse og fort{\ae}llerstrategier hentet fra Mihail Bakhtine, Emile Benveniste og Alain Ducrot pr{\ae}senteres en ny m{\aa}de at begrebsligg{\o}re udsigelsessubjektet p{\aa} i litter{\ae}re tekster. Nyskabelsen sker bl.a. ved at inddrage Michel Foucaults begreb om 'diskursive formationer' og Edward Saids diskussion af {"}kontrapunktisk l{\ae}sning{"}. Analysen af to forfatterskaber, der p{\aa} den ene side udspringer af en fransk postkolonial kontekst, og p{\aa} den anden side ogs{\aa} fort{\ae}ller om andet og mere end kolonialismen og dens konsekvenser placerer sig inden for feltet af postkoloniale studier men kommer ogs{\aa} med et bud p{\aa}, hvordan dette felt kan knyttes sammen med andre former for litteraturstudier - netop ved at l{\ae}gge v{\ae}gt p{\aa} de komplekse former for kultur- og sprogm{\o}der og de forskellige {\ae}stetiske repr{\ae}sentationsformer, der m{\o}der l{\ae}seren i de to forfatterskaber.Analysen af betydningsproduktionen diskuterer bl.a. relationen mellem sociale kontekster og romanernes tekstuelle univers og der er derfor ogs{\aa} levnet plads til redeg{\o}rende afsnit af historiske og sociale forhold i hhv fransk Caribien og det frankofone Vestafrika hvor romanernes handlinger er situeret.  ",
keywords = "Postkolonial teori, litteratur, Franskrig, Martinique, Afrika",
author = "Heidi Bojsen",
year = "2011",
month = "9",
language = "Fransk",
isbn = "978-2-296-56452-7",
publisher = "L'Harmattan",

}

Géographies esthétiques de l'imaginaire postcolonial : Écriture romanesque et production de sens chez Patrick Chamoiseau et d'Ahmadou Kourouma. / Bojsen, Heidi.

Paris : L'Harmattan, 2011. 280 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Géographies esthétiques de l'imaginaire postcolonial

T2 - Écriture romanesque et production de sens chez Patrick Chamoiseau et d'Ahmadou Kourouma

AU - Bojsen, Heidi

PY - 2011/9

Y1 - 2011/9

N2 - Med udgangspunkt i udvalgte begreber om litterær udsigelse og fortællerstrategier hentet fra Mihail Bakhtine, Emile Benveniste og Alain Ducrot præsenteres en ny måde at begrebsliggøre udsigelsessubjektet på i litterære tekster. Nyskabelsen sker bl.a. ved at inddrage Michel Foucaults begreb om 'diskursive formationer' og Edward Saids diskussion af "kontrapunktisk læsning". Analysen af to forfatterskaber, der på den ene side udspringer af en fransk postkolonial kontekst, og på den anden side også fortæller om andet og mere end kolonialismen og dens konsekvenser placerer sig inden for feltet af postkoloniale studier men kommer også med et bud på, hvordan dette felt kan knyttes sammen med andre former for litteraturstudier - netop ved at lægge vægt på de komplekse former for kultur- og sprogmøder og de forskellige æstetiske repræsentationsformer, der møder læseren i de to forfatterskaber.Analysen af betydningsproduktionen diskuterer bl.a. relationen mellem sociale kontekster og romanernes tekstuelle univers og der er derfor også levnet plads til redegørende afsnit af historiske og sociale forhold i hhv fransk Caribien og det frankofone Vestafrika hvor romanernes handlinger er situeret.  

AB - Med udgangspunkt i udvalgte begreber om litterær udsigelse og fortællerstrategier hentet fra Mihail Bakhtine, Emile Benveniste og Alain Ducrot præsenteres en ny måde at begrebsliggøre udsigelsessubjektet på i litterære tekster. Nyskabelsen sker bl.a. ved at inddrage Michel Foucaults begreb om 'diskursive formationer' og Edward Saids diskussion af "kontrapunktisk læsning". Analysen af to forfatterskaber, der på den ene side udspringer af en fransk postkolonial kontekst, og på den anden side også fortæller om andet og mere end kolonialismen og dens konsekvenser placerer sig inden for feltet af postkoloniale studier men kommer også med et bud på, hvordan dette felt kan knyttes sammen med andre former for litteraturstudier - netop ved at lægge vægt på de komplekse former for kultur- og sprogmøder og de forskellige æstetiske repræsentationsformer, der møder læseren i de to forfatterskaber.Analysen af betydningsproduktionen diskuterer bl.a. relationen mellem sociale kontekster og romanernes tekstuelle univers og der er derfor også levnet plads til redegørende afsnit af historiske og sociale forhold i hhv fransk Caribien og det frankofone Vestafrika hvor romanernes handlinger er situeret.  

KW - Postkolonial teori

KW - litteratur

KW - Franskrig

KW - Martinique

KW - Afrika

M3 - Bog

SN - 978-2-296-56452-7

BT - Géographies esthétiques de l'imaginaire postcolonial

PB - L'Harmattan

CY - Paris

ER -