Virksomheders indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

2004-2008: ’Virksomheders indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø – et prospektivt interventionsstudie’ (VIPS), sammen med Helge Hvid, Peter Hagedorn-Rasmussen, Klaus T. Nielsen, Anita Mach, Henrik L. Lund, alle RUC, samt forskere fra: DTU, NFA (Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) og Team Arbejdsliv. Det samlede projekt var finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden og (i mindre grad) de deltagende institutioner. Projektet undersøgte 14 virksomheder i tre forskellige sektorer og var anlagt som en helhed med en vis arbejdsdeling. I den empiriske del havde RUC hovedansvar for sektoren med ’symbolarbejde’ (i alt fire virksomheder). Undersøgelsen rummede både kortlægninger af det psykiske arbejdsmiljø og forløb (forandrings- og læreprocesser). Metoderne var spørgeskemaer (ved NFA), kvalitative interviews, historieværksteder, observationer og seminarer. Resultaterne var overraskende: Selvom alle virksomheder havde forpligtet sig på at arbejde for bedre psykisk arbejdsmiljø, var der ikke forbedringer i det samlede resultat. Der var til gengæld store indbyrdes forskelle mellem virksomhederne, også inden for samme sektor. Dermed kunne vi pege på både muligheder og barrierer i virksomheders arbejde med deres psykiske arbejdsmiljø.

AkronymVIPS
    StatusAfsluttet
    Effektiv start/slut dato01/04/200431/12/2008

• Psykisk arbejdsmiljø
    • Arbejdsmiljøarbejde
    • Organisatorisk læring
    • Deltagelse

• 2 Tidsskriftartikel
    • 2 Working paper
    • 1 Bidrag til bog/antologi

Involvement Without Participation? (Mis-) Managing the Psychosocial Working Environment in a Knowledge-Intensive Organisation

Bidragets oversatte titel: Involvering uden deltagelse?: Styring eller forsømmelse af det psykiske arbejdsmiljø?Olsén, P., 2012, I : Skriftserie for Center for Arbejdslivsforskning (CAF). 2012, 1, 27 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

'Hvis vi bare ku' få fred til at passe vores arbejde...': Om mening, forandring og psykisk arbejdsmiljø

Olsén, P., 2008, I : Tidsskrift for Arbejdsliv. 10, 4, s. 43-58 16 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Meningsskabelse og meningstab: Om organisatoriske forandringsprocesser

Olsén, P. & Hagedorn-Rasmussen, P., 2008, Arbejdets kerne: Om at arbejde med psykisk arbejdsmiljø i praksis. Sørensen, O. H., Mac, A., Limborg, H. J. & Pedersen, M. (red.). København: Frydenlund Academic, s. 198-216 19 s.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

IT virksomheden og det psykiske arbejdsmiljø

Hvid, H. S., Nielsen, K. T. & Olsén, P., 2005, Roskilde: Roskilde Universitet, s. 1-23, 23 s.

Publikation: Working paperForskning