The role of a novel variant of CDX2 in inflammatory bowel disease and intestinal epithelial differentiation.

  Projekter: ProjektForskning

  Projektdetaljer

  Beskrivelse

  Tarmbetændelsessygdommene Colitis Ulcerosa og Crohn er kroniske lidelser med alvorlige konsekvenser for de ca 30.000 danskere, der lider af dem. Tarmbetændelse er karakteriseret ved en nedsat barrierefunktion af tarmens slimhinde, hvilket medfører en immunologisk reaktion mod stoffer og bakterier i tarmens lumen. Selv når sygdommen ikke er i udbrud hos patienter, kan man måle, at overfladecellerne i tarmen fungerer suboptimalt i forhold til raske personer.
  Det gen-regulerende protein CDX2 er nødvendigt for, at tarmslimhindecellerne kan fungere optimalt. CDX2 aktiverer produktionen af adskillige af de proteiner, som nødvendige for en velfungerende og tæt tarmslimhinde. Vi har identificeret en ny variant af CDX2 (vCDX2), som forekommer i høj koncentration i tarmslimhindeceller fra patienter med tarmbetændelse. Vores foreløbige undersøgelser viser, at vCDX2 sandsynligvis hæmmer CDX2´s gavnlig effekt.
  Målet med projektet er at undersøge om måling af vCDX2 niveauet kan bruges til diagnose og om hæmning af vCDX2 kan være en måde at behandle patienter med tarmbetændelse. Vi vil derfor udvikle metoder til at måle niveauet af vCDX2 i patient-prøver, samt at undersøge hvorfor vCDX2 bliver lavet i store mængder hos patienter med tarmbetændelse.
  På længere sigt kan projektet skabe muligheder for udviklingen af nye, mere effektive lægemidler mod tarmbetændelsessygdomme.
  Projektet er finansieret af Det Frie Forskningsråd-Sundhed og Sygdom.
  StatusAfsluttet
  Effektiv start/slut dato01/07/201431/12/2017

  Samarbejdspartnere

  • Roskilde Universitet (leder)
  • Herlev Hospital (Projektpartner)
  • Københavns Universitet (Projektpartner)