Ph.d.-projekt om kommunikation og opsporing af kræft hos mænd i Region Sjælland

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

Målet med projektet er at producere viden om kommunikationsmuligheder og –barrierer, som kan bidrage til tidligere opsporing af kræft. Viden vil komme fra interviews, workshops samt feltarbejde og vil blive produceret i samskabelsesprocesser, hvor stemmer hos borgere og praktiserende lægehuse inddrages.

Ph.d.-projektet vil i relation til tidlig opsporing af kræft skabe viden om mændenes opfattelse af egen sundhed, hvornår og hvordan denne målgruppe kommunikerer om mulige symptomer med praktiserende læger og klinisk praksispersonale (PLKP), samt hvordan PLKP kan udvikle deres kommunikation med denne målgruppe. Et resultat af ph.d.-projektet vil være at skabe viden, som kan danne grundlag for tiltag for praktiserende læger og klinisk praksispersonale med henblik på at kvalificere mødet med målgruppen.

Ph.d.-projektet er samfinansieret af Region Sjælland og Roskilde Universitet. Det er tilknyttet programmet ”tidlig opsporing af kræft” i Region Sjælland, som er et program for kompetenceopbygning med speciel opmærksomhed på social ulighed. Ph.d.-projektet har et teoretisk og metodisk fundament inden for kvalitativ forskning og kommunikation.

Nøgleresultater

Målet med projektet er at producere viden om kommunikationsmuligheder og –barrierer ved læge-patient kommunikation, som kan bidrage til tidligere opsporing af kræft hos mænd, specielt mænd med kortere uddannelsesniveau.

Lægmandssprog

Flere mænd end kvinder får kræft, når det drejer sig om kræftformer, som ikke relaterer sig til et køn, som eksempelvis prostatakræft. Samtidig har mænd har en dårligere overlevelse efter kræft end kvinder.

Projektet undersøger opfattelsen af egen sundhed blandt mænd, specielt mænd med ingen eller en kort uddannelse og deres kommunikation med praktiserende læge for at få viden om, hvordan kommunikationen fremmer eller forhindrer tidlig opsporing af kræft hos denne målgruppe.
Kort titelKommunikation og opsporing af kræft hos mænd
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/10/201804/03/2022

Emneord

  • dialog
  • kræft
  • køn
  • kommunikation
  • læge-patient kommunikation