Projektdetaljer

Beskrivelse

Der er meget på spil, når det gælder om at forstå nyhedsbrugerne. Deres praksisser danner nemlig fundamentet for alt fra journalistikkens økonomiske muligheder til dens demokratiske betydning og samfundsmæssige rolle. Men der er kun i begrænset omfang forsket i, hvorfor folk bliver nyhedsbrugere. Dette projekts formål er at forstå betingelserne for, at nyheder opleves som meningsfulde. Det undersøger, hvordan nyhedsbrugsmønstre opstår, forsvinder og (gen)skabes i hverdagen og livet igennem. Følgende spørgsmål er centrale:

1) Hvordan skabes nyhedsvaner, og hvordan forandrer de sig?
2) Hvordan har nyhedsvaner indflydelse på folks opmærksomhed på samfundet omkring dem?
3) Hvordan kan nyhedsorganisationer fremmeborgernes engagement i samfundet?

For at journalistikken effektivt kan udnytte de digitale mediers potentiale og også i fremtiden fungere som en robust og værdsat samfundsinstitution, er det afgørende at have detaljeret viden om, hvordan nyhedsvaner skabes og forandrer sig. Ved at bevæge sig ud over nyhedernes ’her og nu’ giver dette projekt et grundlæggende indblik i baggrunden for, at folk ændrer nyhedsvaner, deres forventninger til journalistikken, og de faktorer som skaber disse ændringer.

Projektets resultater vil udbygge den eksisterende viden om, hvordan folk forstår den digitale journalistiks potentialer for at skabe demokratisk engagement, og bidrage til nyhedsindustriens bestræbelser på at nyfortolke journalistikkens demokratiske rolle og udvikle bæredygtige forretningsmodeller.

StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/09/201831/08/2022

• Independent Research Fund Denmark: € 720.861,00

• 5 Tidsskriftartikel
  • 2 Rapport
  • 1 Encyclopædiartikel

Audience Reception Research in a Post-broadcasting Digital Age

Schrøder, K. C., 2019, I : Television & New Media. 20, 2, s. 155-169 15 s.

Fil

Conceptualizing Change in Journalism Studies: Why Change at All?

Peters, C. & Carlson, M., maj 2019, I : Journalism. 20, 5, s. 637-641

Danskernes brug af nyhedsmedier 2019

Schrøder, K. C., Ørsten, M. & Eberholst, M. K., 12 jun. 2019, Roskilde: Roskilde Universitet. 54 s. (Danskernes brug af nyhedsmedier).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Fil

Fusion cuisine: A functional approach to interdisciplinary cooking in journalism studies

Peters, C. & Broersma, M., maj 2019, I : Journalism. 20, 5, s. 660-669