Intet foto af Pernille Henriette Wiil

Pernille Henriette Wiil

cand.pæd.

  • Universitetsvej 1, 02

    DK-4000 Roskilde

    Danmark

20152016
Hvis du har foretaget ændringer i Pure, vil de snart blive vist her.

Personlig profil

Forskning

Atmosfære; Arkitekturfilosofi; Arkitektur; Bygningskultur; Bedre Byggeskik; Kulturarv; Materiel Kultur; Hverdagsliv; Håndværksetik; Museer; Oplevelse; Æstetik; Identitet; Krop; Perception; Tavs viden

Ph.d.-afhandlingens abstract

Nærværende afhandling er en undersøgelse af en specifik del af Landsforeningen Bedre Byggeskiks (1915- 1965) arkitektur. Foreningens virke var især rettet mod de danske landområder, og dens eftermæle er præget af forestillingen om ’godt håndværk i gode materialer’ samt af et af dansk arkitekturs mest fremtrædende værdisæt ’stoflighed og enkelhed’. Afhandlingen ønsker at konkretisere betydningen af materialer og stoflighed, og den udforsker derfor materiale- og overfladevirkninger i Bedre Byggeskiks arkitektur og arkitekturprogram. Dette gøres dels gennem analyser af foreningens tekster, anvisninger og foredrag og dels gennem analyser af materiale og overfladevirkninger i tre udvalgte eksemplariske huse, som alle er tegnet af arkitekt Marius Pedersen – hans eget hus (nu interiørmuseum for Bedre Byggeskik) i Holbæk fra 1929 og to stuehuse opført på statshusmandsbrug i Odsherred i 1937.

I en videnskabelig sammenhæng er arkitekturens sansebårne overflade- og materialevirkninger svære at fastholde og formidle, hvorfor der i afhandlingen eksperimenteres med at få husene – med deres materialer og disses virkninger – til at fremtræde som ’informanter’ i deres egen ret. Bygningsmaterialernes og bygningselementernes stoflige og atmosfæriske virkninger analyseres og repræsenteres gennem sproglige ’atmosfærefortætninger’, der bringer kropslige og affektive oplevelser og læsninger i spil den akademiske kontekst.

Undersøgelsen eksemplificerer, hvordan nyere bygningsmaterialer og elementer samt arkitektoniske forbilleder har indfundet sig i Bedre Byggeskik-husene som resultat af landbefolkningens ændrede livsformer. Igennem det atmosfæreteoretiske perspektiv påviser afhandlingen, at arkitekturens overflader, materialer og stofligheder har formative egenskaber, idet deres udstråling stemmer menneskers befindende og påvirker menneskers indstilling til dem selv og deres omgivelser. I forlængelse heraf dokumenteres det, hvordan Bedre Byggeskiks folkeopdragende indsats rettede sig mod at skabe omgivelser, der befordrede, at særlige mentalitetstilstande kunne trives i den danske landbefolkning. Afhandlingen identificerer Bedre Byggeskik som et forum dels for udveksling mellem en landbomentalitet og en spirende velfærdsstatslig mentalitet og dels mellem en folkelig landbokultur og en akademisk arkitektkultur.

Ph.d.-projekt:

I mit ph.d.-projekt arbejder jeg med forholdet mellem materialitet og ideologi. Jeg undersøger, hvordan Landsforeningen Bedre Byggeskiks (1915-65) bygninger og ideologi deltog og stadig deltager i forståelsen og formidlingen af det danske velfærdsprojekt. I projektet analyseres, hvordan foreningens ideologi og æstetik er blevet fastholdt, udviklet og ændret i kulturelle og strukturelle definitionskampe om 'det gode liv' - dels gennem boligejernes ombygninger og dels gennem både offentlige og private instansers oplysnings- og bevaringsarbejde. Teoretisk og metodisk arbejder jeg med et fænomenologisk udgangspunkt. Jeg interesserer mig især for, hvorledes den sanselige erfaring af arkitekturen transformeres til kulturel og strukturel betydning. 

Publikationsnetværk Nyligt eksternt samarbejde på landeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på punkterne.

Publikationer 2015 2016

  • 1 Ph.d.-afhandling
  • 1 Tidsskriftartikel

Den rette stemning: stoflige virkninger i Landsforeningen Bedre Byggeskiks arkitektur

Wiil, P. H., 2016, Roskilde: Roskilde Universitet. 280 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Åben adgang
Fil

Atmosfære på museum: at (be)gribe en stemning

Wiil, P. H., 2015, I : Nordisk Museologi. 2015, 1, s. 40-55

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review