Personlig profil

Forskning

Jonas Egmose, Lektor, Ph.d.

Forsker i aktionsforskning og øko-social transformation

Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

 

I min forskning arbejder jeg med at forstå og muliggøre øko-social transformation gennem forandringer i måder mennesker forstår, organiserer, indgår og indvirker i større økologiske livssammenhænge. Gennem aktionsforskning arbejder jeg med sociale læringsrum for erkendelse og forandring på tværs af forskning og praksis. Mit arbejde forankres i de ofte ambivalente levede erfaringer mennesker står med i omstillingsarbejde, som afsæt for demokratisk drøftelse på tværs af kritiske analyser, utopiske orienteringer, eksemplariske praksisudviklinger og mulige reorganiseringer.

Min forskning er drevet af behovet for en grundlæggende samfundsmæssig genforhandling af menneskets naturrelation som modsvar til den økologiske krise. Jeg er optaget af, hvordan øko-social transformation kan muliggøres gennem skabelsen af nye og genopdagelsen gamle måder at forstå og praktisere menneske-natur relationer på. Jeg undersøger tænkemåder, praksisser og mulighedsbetingelser for at bryde med naturbeherskelse og ekstraktion i de livssammenhænge vi indgår i. I min praksis arbejder jeg på tværs af tilgange fra kritisk teoretisk samfundsvidenskab, økofeministiske naturforståelser og kritisk utopisk aktionsforskning.

Som forsker er jeg i øjeblikket særligt optaget af at undersøge: Hvordan praksiserfaring med regenerative tilgange og agroøkologi kan udvide vores forståelse og omgang med de livssammenhænge vi er en del af; Hvordan hverdagslivs- og erfaringsbaserede sociale læringsprocesser kan styrkes på tværs af aktørgrupper i praksisomstilling på tværs af by og på land, og; Hvordan eksemplariske praksisser kan indgå i bredere demokratiske og samfundsmæssige omstillingsprocesser som overskrider den økologiske krises bagvedliggende årsager.

Jeg er uddannet samfundsvidenskabelig ph.d. (2011) med en kandidat i miljøplanlægning (2007) på baggrund af en bachelor i naturvidenskab og filosofi- og videnskabsteori (2003) ved Roskilde Universitet. Som underviser ved Institut for Mennesker og Teknologi (2012-) har jeg omfattende undervisningserfaring på bachelor, kandidat og ph.d niveau, samt ledelseserfaring som ansvarlig for ph.d. programmet samfund, rum og teknologi (2021-24). Min aktuelle forskning tæller flere internationale forskningsprojekter med en klar tværfaglig profil, der strækker sig fra lokalt feltarbejde til analyse og strategi i større forskningskonsortier. Jeg indgår løbende i etableringen af nye forskningsprojekter, samarbejder med praksispartnere, rådgivende funktioner, samt udvikling og vejledning af ph.d. projekter.

Keywords: Aktionsforskning; agroøkologi; borgerdeltagelse; byplanlægning; bynatur; care; citizen science; commons; deltagelsesorienteret planlægning; fremtidsværksteder; hverdagsliv; kritisk teori; kritisk utopisk aktionsforskning; lokalsamfundsplanlægning; aktørinddragelse; proces facilitering; social læring; sociologi; gensidighed; regenerativ; økofeminisme.

 

Forskningsaktiviteter (udvalg)

Translighthouses (2023-26) (WP lead)

Translighthouses er et tværeuropæisk Horizon forskningsprojekt, hvor vi på tværs af universiteter og praksisaktører arbejder med at skabe inklusive community-baserede tilgange til transformative natur-baserede løsninger i og på tværs af urbane og rurale sammenhænge. I den danske del af projektet har jeg, i samarbejde med post.doc Anna Umantseva, særligt fokus på

  • Living Knowledge Lab om Regenerativ jordbrug i samarbejde med den Regenerative Forening, hvor vi arbejder jeg med regenerative naturforståelser og praksisformer, social og økonomisk organisering gennem community-based agriculture, samt udvikling af lokal- og kommunal forvaltning og samarbejde om regenerativ praksisudvikling.
  • Transformative Conceptual framework for inkluderende tilgange til natur-baserede løsninger. I samarbejde med det internationale forskningsteam arbejder jeg med at udvikle forskningskonsortiets inklusive og transformative tilgange til at gentænke spørgsmål om social inklusion, community baseret økonomi og økologisk orientering som modsvar til ekstraktion og naturbeherskelse.

Agroecology Transect (2022-26)

Agroecology Transect er et tværeuropæisk forskningsprojekt med en ambition om at styrke vores viden om agroøkologiske dyrkningspraksisser så de kan vinde udbredelse blandt europæiske landmænd. I den danske del af projektet arbejder jeg tæt sammen med professor Henrik Hauggaard-Nielsen omkring conservation agriculture samt analyse af sociale læringsprocesser i forskningskonsortiet, herunder:

  • Innovation Hub om Conservation Agriculture og Agroøkologi. I samarbejde med Agrovi arbejder vi med at forstå praksis- og ambivalenserfaringer i landmænds arbejde med jordsundhed og mulige omstillinger mod agroøkologi.
  • Analyse af refleksive research governance. I samarbejde med det internationale forskningsteam arbejder vi med metoder til at udvikle og analysere refleksiv projektledelse i interdisciplinære forskningssamarbejder på tværs af forsknings- og praksisaktører, samt hvorledes konsortiet kan integrere denne indsigt i dets ledelse på forskellige niveauer med henblik på agroøkologisk transformation. 

Fra Borgerhøringer til Borgerting (2020-)

Rådgivning og analyse af det første danske Borgerting på Klimaområdet. Udpeget som fagekspert af Danske Universiteter i den første runde af danske klimaborgerting (2020-21). I samarbejde med Lektor Annika Agger arbejder jeg med at analysere erfaringerne fra denne type demokratisk innovation med henblik på videre udvikling i national og kommunal sammenhæng.

Citizen Science for Sustainability (2007-09)

The Citizen Science for Sustainability var et treårigt engelsk deltagelsesorienteret forskningsprojekt med det formål at give marginaliserede lokalsamfund en stemme i fremtidens forskning for urban bæredygtighed. Analyser af projektet indgår I min bog Action Research for Sustainability. Social Imagination between Citizens and Scientist. Routledge.

Center for aktionsforskning og demokratisk samfundsudvikling

Sammen med Janne Gleerup og kolleger arbejder jeg med løbende udvikling af Center for aktionsforskning og demokratisk samfundsudvikling. Med afsæt på Roskilde Universitet søger centret at styrke og udvikle aktionsforskning orienteret mod en demokratisk samfundsudvikling i et dansk, nordisk og internationalt perspektiv.

Ph.d. Vejledning

Gennem min ph.d. vejledning har jeg de senere år særligt beskæftiget mig med spørgsmål om bynatur og naturens rolle i byplanlægningen. Herunder vejledning af Søren Christensens projekt omkring community gardening og Signe Filskovs projekt om bynatur. 

 

Forsknings- og uddannelsesledelse (seneste)

2023-26   Leder af arbejdspakke (WP2) om conceptual frameworks, Translighthouse (Horizon).

2023-26   Task om reflexive governance (T3.3), Agroecology-Transect (Horizon).

2021-24   Leder af Ph.d. programmet Samfund, Rum og Teknologi ved Forskerskolen for Mennesker og Teknologi, RUC.

2020-22   Medlem af studienævnet for den Samfundsvidenskabelige basisuddannelse, RUC.  

Uddannelse og vejledning

Jeg har omfattende erfaring med undervisning, vejledning og kursusudvikling inden for bæredygtig omstilling og planlægning, aktionsforskning, metodologi og videnskabsteori på bachelor, kandidat og ph.d. niveau, herunder som leder af ph.d. .programmet Samfund Rum og Teknologi (2021-24) ved Forskerskolen for Mennesker og Teknologi.

 

Udvalgte publikationer

2023: Umantseva, Anna & Egmose, Jonas: Sustainability Beyond Extractivism? Insights from reciprocity and caring practices amongst regenerative farmers. Social Sustainability in Unsustainable Society: Concepts, Critiques and Counter-Narratives. Springer.

Jonas Egmose, Henrik Hauggaard-Nielsen, Stefan Gaarsmand Jacobsen 2022: Action Research in the Plural Crisis of the Living. Understanding, Envisioning, Practicing, Organising Eco-Social Transformation. Educational Action Research. https://doi.org/10.1080/09650792.2022.2084433

Jonas Egmose, Stefan Gaarsmand Jacobsen, Henrik Hauggaard-Nielsen & Lars Hulgård 2021: The regenerative turn: on the re-emergence of reciprocity embedded in living ecologies. Globalizations, DOI: 10.1080/14747731.2021.1911508

Egmose, Jonas; Gleerup, Janne & Nielsen, Birger Steen 2020: Critical Utopian Action Research. Methodological inspiration for democratization? International Review of Qualitative Research. https://doi.org/10.1177/1940844720933236

Egmose, Jonas 2020: Den økologiske bæredygtigheds sociale klangbund. Perspektiver på menneskelige levesteder. I: Dupret, K., Langergaard, L. L. (red.): Social Bæredygtighed - begreb, felt og kritik. Frydenlund Academic. Pp. 181-202.

Egmose, Jonas 2016: Organising Research Institutions through Action Research. In: Gunnarson, Ewa; Hansen, Hans Peter; Nielsen, Birger Steen: Action Research for Democracy. New Ideas and Perspectives from Scandinavia. Routledge Advances in Research Methods. Routledge.

Egmose, Jonas 2016: A Common Sense of Responsibility. Reflecting on Experiences of Commoning amongst Citizens and Scientists in London. In: Hansen, Hans Peter; Nielsen, Birger Steen; Nadarajah, Sriskandarajah: Commons, Sustainability, Democratization: Action Research and the Basic Renewal of Society. Routledge Advances in Research Methods. Routledge.

Egmose 2015: Action Research for Sustainability. Social Imagination between Citizens and Scientist. Routledge.

Eames, Malcolm; Egmose, Jonas 2011: Community Foresight for Urban Sustainability: Insights from the Citizens Science for Sustainability (SuScit) Project. Technological Forecasting and Social Change, Volume 78, Issue 5, pp. 769-784. doi:10.1016/j.techfore.2010.09.002  

Ekspertise relateret til FN’s Verdensmål

I 2015 blev FN-landene enige om 17 Verdensmål til at standse fattigdom, beskytte planeten og sikre velstand for alle. Denne persons arbejde bidrager til følgende verdensmål:

  • Verdensmål 4 - Kvalitetsuddannelse
  • Verdensmål 11 - Bæredygtige byer og lokalsamfund
  • Verdensmål 15 - Livet på land
  • Verdensmål 17 - Partnerskaber for handling

Emneord

  • Miljø, Energi, Natur, Ressourcer
  • Bæredygtighed
  • Agroøkologi
  • Regenerativ
  • Commons
  • Fysisk planlægning, Bystudier
  • Byplanlægning
  • Borgerinddragelse
  • Demokratisering
  • Participativ planlægning
  • Videnskabsteori, Videnskabshistorie, Videnskabssociologi, Forskningspolitik
  • Aktionsforskning
  • Citizen Science
  • Kritisk teori
  • Sociologi
  • Kritisk utopisk aktionsforskning
  • Økofeminisme
  • Samfundsvidenskab
  • Pædagogik, Læring, Uddannelse
  • Social læring
  • Hverdagsliv
  • Fremtidsværksteder

Publikationsnetværk

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller