Ditte Marie Munch-Jurisic

cand.mag. & ph.d., Ph.d.

  • Universitetsvej 1, 42.1

    DK-4000 Roskilde

    Danmark

Hvis du har foretaget ændringer i Pure, vil de snart blive vist her.

Personlig profil

Forskning

Jeg arbejder på post.doc. projektet: "Ubevidst bias: Stol ikke på din mavefornemmelse!" som er finansiet af Carlsberg fondet.

I de seneste 25 år har forskning indenfor specielt socialpsykologi blotlagt en foruroligende egenskab ved den menneskelige dømmekraft. Selvom vi eksplicit er dedikeret til fx idealer om anti-racisme og tolerance, så udviser vi med vores opførsel ofte det modsatte. Forskningen har i et utal af undersøgelser kortlagt et væld af forskellige ubevidste bias (også kaldt implicit bias) i forhold til fx køn, alder, kropsvægt, etnicitet og handicap. Den har slået fast, at langt de fleste mennesker (hvis ikke alle) udviser en form for implicit bias.

Projektets formål er at undersøge og diskutere, hvordan vi bedst muligt formidler viden om ubevidst bias i Danmark: Hvilke formidlingsformer og temaer skal vi tage i betragtning, når vi søger at minimere effekten af den ubevidste bias? Projektet søger både at besvare dette spørgsmål igennem en etisk-normativ undersøgelse af, hvilke formidlingsformer og -metoder der er etisk forsvarlige, og igennem workshops, der afprøver projektets arbejdsteser i praksis. Projektet retter særligt fokus på ubevidst bias imod køn og etnicitet og den primære målgruppe for formidlingen er studerende og undervisere ved læringsinstitutioner.

Jeg er cand.mag. (2008) og ph.d. i filosofi og minoritetsstudier fra Københavns Universitet (2016). Min ph.d.-afhandling handlede om gerningsmænd, der oplever afsky og ubehag i forbindelse med at de slår ihjel. I forlængelse af min interesse for forholdet mellem aversive følelser og moral har jeg designet og undervist i faget ”Afskyens politik: fra aversion til dehumanisering” på minoritetsstudier, Københavns Universitet og holdt foredrag om emnet på mange andre institutioner.

Emneord

  • Ret, Etik
  • Filosofi, Idéhistorie, Religion
  • Køn, Etnicitet, Ligestilling