• PostadresseVis på kort

  Universitetsvej 1, Building 28

  4000 Roskilde

  Danmark

Organisationsprofil

Organisationsprofil

Forskningsgruppen Molecular and Medical Biology udfører basal og translationel forskning inden for molekylærbiologi og biomedicinske problemer. Fælles for alle aktiviteterne er en interesse i cellulære signalveje og processer, der påvirker cellers udseende, metabolisme og adfærd. Forskningsgruppen favner et bredt spektrum af biologiske discipliner og arbejder med celler fra bakterier, gærsvampe, insekter og pattedyr som modelsystemer. De primære fokusområder er:

 • Biomedicinsk forskning (biologien bag cancer, patogener, autoimmunitet og livsstilssygdomme)
 • Protein- og peptidforskning (struktur, udvikling og anvendelse af bioaktive peptider og antifrostproteiner)
 • Forskning i cellebiologi (molekylære mekanismer i DNA-replikation, genregulering og -signalering).

Specialistgrupper

Molecular and Medical Biology er yderligere opdelt i en række specialistgrupper:

 • Salmonella Gruppen
  Vores forskning er målrettet at kortlægge de molekylære mekanismer for virulens og antibiotika-resistens i sygdomsfremkaldende bakterier, primært Salmonella Typhimurium. Vi arbejder tværfagligt og samarbejder med både klinikere, kemikere og miljø-biologer.
  Lotte Jelsbak, ljelsbak@ruc.dk
 • MicroRNA gruppen
  microRNA er ikke-kodende RNA molekyler, som kan kontrollere gen-ekspressionen i cellerne. I microRNA gruppen undersøger vi microRNAs rolle i forhold til forskellige hormonsygdomme (endokrine sygdomme) såsom type 2 diabetes, svangerskabsdiabetes og polycystisk ovariesyndrom.
  Louise Dalgaard, ltd@ruc.dk
 • Gastrogruppen
  Gruppen forsker i regulatoriske mekanismer, som er involveret udviklingen af tarmsygdomme eksempelvis tyktarmskræft og tarmbetændelse i samarbejde med basal og kliniske forsker.
  Jesper Troelsen, troelsen@ruc.dk

 • Biologiske Makromolekyler
  Vi bruger røntgenkrystallografi, (strukturel) bioinformatik og molekylære og biokemiske metoder til at belyse den biologiske funktion af proteiner, peptider og nukleinsyrer. Vores forskning er fokuseret på proteiner, jernbiomineralisering i ferritinlignende proteiner, strukturer af antimikrobielle peptider og tidlige stadier af kræft i bugspytkirtlen.
  Kornelius Zeth, kzeth@ruc.dk
 • Bioaktive peptider gruppen
  Vi studerer biologiske aktiviteter af naturligt forkommende host defence peptider og mimetiske afarter af peptider. Arbejdet indebærer at identificerer nye bioaktive peptider samt at kortlægge deres aktiviteter mod bakterier of eukaryote celler, med henblik på at en dag at kunne benytte peptider i behandling mod infektioner.
  Håvard Jenssen, jenssen@ruc.dk

 

Partnere

Vi udfører en stor del af vores forskning i samarbejde med eksterne partnere fra både offentlige institutioner og den private sektor. Gruppen har et mangeårigt samarbejde med Region Sjællands hospitaler både på et videnskabeligt plan og i forhold til undervisning, hvad angår uddannelserne i molekylær- og medicinalbiologi. Vi arbejder løbende på at videreudvikle samarbejder med eksterne partnere inden for både basal og translationel forskning.

Faciliteter

På Roskilde Universitet findes en moderne laboratoriebygning fuldt udstyret til forskning i biologi- og kemifagene, hvor Molecular and Medical Biology også har til huse. Bygningen rummer blandt meget andet to konfokale mikroskoper, som forskere udefra kan benytte.

Publikationsnetværk

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller