Organisationsprofil

Forskningen

Forskningen i Metrik adresserer samspillet mellem samfundsudvikling og teknologiudviklingen med særligt fokus på problemstillinger, der omhandler miljø, energi, natur og ressourcer. Forskere i gruppen arbejder tværfagligt, søger strategisk læring og er handlingsorienteret med forskning i og for bæredygtig udvikling inden for transport, energi, landbrug, byggeri, industri og turisme.

Forskningen i gruppen går ofte på tværs af det samfundsvidenskabelige og de naturvidenskabelige/tekniske hovedområde, eksempelvis relateret til studier af implementering af vedvarende energi, hvori teknologisk indsigt omkring ressourcestrømme og teknologivurderinger kobles med samfundsvidenskabelig viden om regulering og planlægning. Der arbejdes både med kvalitative data og kvantitative data herunder laboratorieforsøg og -analyser.

Forskningen i Metrik gruppen anskues inden for tre strategiske felter:

Omstilling til en ressourceeffektiv, grøn og konkurrencedygtig lavemissionsøkonomi: Inden for dette felt fokuserer forskningen mod at bidrage til udvikling af vidensgrundlaget for planlægning rettet mod grøn omstilling, cirkulær økonomi, bæredygtig transport og udvikling af bæredygtige produktions- og forbrugssystemer.

At beskytte og bevare naturkapital: Inden for dette felt orienteres forskningen mod udvikling af vidensgrundlaget, herunder metoder, teorier og koncepter, rettet mod beskyttelse og bevaring af naturkapital, eksempelvis ved studier af metoder til reduktion af plastik forurening eller ved udvikling af conservation agriculture. Hertil kommer desuden studier af hvordan økosystem funktioner og services kan danne grundlag for kompetenceopbygning og læring.

Beskyttelse mod miljørelaterede belastninger og risici for deres sundhed og trivsel: Inden for dette felt forskes der i at reducere miljøbelastningen fra eksempelvis transportsektoren (planlægning af kollektiv trafikforsyning, mobilitet), affaldssektoren (reduktion af mikro-plastaffald og udnyttelse af organisk dagrenovation) og landbrugssektoren (lukkede næringsstofkredsløb og kulstoflagring i jord).

Publikationsnetværk Nyligt eksternt samarbejde på landeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på punkterne.

Publikationer 1988 2019

A scientific perspective on microplastics in nature and society

Koelmans, B., Phal, S., Backhaus, T., Bessa, F., van Calster, G., Contzen, N., Cronin, R., Galloway, T., Hart, A., Henderson, L., Kalčíková, G., Kelly, F., Kołodziejczyk, B., Marku, E., Poortinga, W., Rillig, M., Van Sebille, E., Steg, L., Steidl, J., Steinhorst, J. & 6 flereSyberg, K., Thompson, R., Wagner, M., van Wezel, A., Wright, S. & Wyles, K., 2019, SAPEA. 176 s. (Evidence Review Report ; Nr. 4).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

Åben adgang

Bæredygtig inklusion og FN´s udviklingsmål

Holm, J., aug. 2019, I : Kognition & Paedagogik. 113, 3, s. 40-51 12 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Effects of combined exposures of fluoranthene and polyethylene or polyhydroxybutyrate microplastics on oxidative stress biomarkers in the blue mussel (Mytilus edulis)

Magara, G., Khan, F., Pinti, M., Syberg, K., Inzirillo, A. & Elia, A. C., 2019, I : Journal of Toxicology and Environmental Health. Part A. 82, 10, s. 616-625 10 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Projekter 1997 2023

CIRCLES seed money

Ramasamy, P., Nielsen, S. L. & Thomsen, T. P.

01/06/201931/05/2020

Projekter: ProjektForskning

BIS: Baltic Industrial Symbiosis

Christensen, T. B., Lybæk, R. & Thomsen, T. P.

01/01/201930/09/2021

Projekter: ProjektForskning

Aktiviteter 1999 2019

The Mass experiment