Centre for Mathematical Modeling - Human Health and Disease

  • PostadresseVis på kort

    Universitetsvej 1, Bygning 27

    4000 Roskilde

    Danmark

Organisationsprofil

Organisationsprofil

Formålet med Centre for Mathematical Modeling - Human Health and Disease (COMMAND) er at udvikle matematiske modeller til at forbedre forståelsen af menneskets sundhed og sygdomme og derved at forbedre diagnosticering og behandling til gavn for patienter og samfund.

Den tværfaglige tilgang med matematisk modellering kan synliggøre det usete og gøre det ellers utilgængelige tilgængeligt, hvilket kort betegnes “det matematiske mikroskop”. Den videnskabelige indsigt i biomedicinske mekanismer for sundhed og sygdomme vi opnår benyttes til at udvikle digitale værktøjer til individuel diagnosticering og behandling; diagnoser forfines, dokumenterer fordele og ulemper ved tidlig intervention, kostbare behandlinger gøres mere effektive, nye patient specifikke behandling udvikles, og individuelle prognoser udvikles, alt sammen til gavn for patienter, sundhedsvæsen, og samfund.

Vi har opnået ekspertviden indenfor matematisk modellering af flere sygdomme I samarbejde med læger. Følgende eksempler kan specifikt nævnes: Indsigt i udvikling af cancer og strategier for behandling af sådanne, f.eks. de myeloproliferative neoplasmer og deres kobling til immunforsvaret, hvor vi har vist at tidlig diagnosticering og behandling er en stor fordel samt har forslået forbedret kombinationsbehandlinger; det kardiovaskulære system og dets regulering i forbindelse med sygdomme som hjertefejl, synkope (besvimelsesanfald), neuropati, forhøjet blodtryk, og hypoteser for at udvikle POTS; diabetes type 1 og 2, hvor vi har forslået en kur der efterfølgende er blevet verificeret på mus; hormonel fysiologi specielt hypotalamus-hypofyse-binyrebark aksen for at forstå og pin-pointe patologier relateret til stress and mentale sygdomme; udvikle modeller for fleksible multi-pass dialysemetoder i modsætning til de konventionelle single-pass metoder, som ikke er let flytbare og derfor er uegnet f.eks. i forbindelse med rejser. Central for alle disse aktiviteter er udviklingen og anvendelser af parameterestimering mm. for de komplekse dynamiske systemer vi har arbejdet med.

FN's verdensmål

I 2015 blev FN-landene enige om 17 verdensmål til at standse fattigdom, beskytte planeten og sikre velstand for alle. Vores arbejde bidrager til følgende verdensmål:

  • Verdensmål 3 - Sundhed og trivsel

Publikationsnetværk

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller