Vov at vide: Hvad har Godzilla, grøn omstilling og din vejrudsigt til fælles?

Presse/medie

Beskrivelse

Nyt forskningsprojekt skal forbedre vores computer-forudsigelser af væskestrømninger. Og det kan både hjælpe Godzilla, vores vejrudsigter og den grønne omstilling.

Hør hvordan i det nye afsnit af podcasten ’Vov at Vide’, hvor Johan Rønby Pedersen er gæst.

Han er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet og forsker i simulering af væskestrømninger.

Og det er netop dét, som vejrudsigten og det japanske havmonster Godzilla har til fælles.

Vejrudsigten forsøger at simulere, hvordan atmosfærens væsker og gasser vil bevæge sig i den kommende tid. Med andre ord: hvilket vejr vi får i de kommende dage og uger.

Det samme gør folkene bag Godzilla-filmen.

Når monsteret pludselig dukker op af vandet, skal vandets bevægelser se realistiske ud. Altså skal filmen simulere vandets bevægelser rundt om den dinosaurlignende figur på troværdig vis.

»Det redskab, vi udvikler, kan bruges til både at beskrive og forudsige, hvordan væsker opfører sig,« siger Johan Rønby i podcasten.

Og det redskab kan bruges – og videreudvikles – af alle, der har brug for det. Også af de, der arbejder med grøn omstilling. Simulering af væskestrømninger er nemlig også uhyre brugbart, når man skal bygge de kolossale havvindmøller, der skal hjælpe os i kampen mod klimaforandringer.

Algoritmen kan bruges til at beskrive og forudsige, hvor voldsomt pres en havvindmølles fundament bliver udsat for af bølgerne.

Dermed kan man regne sig frem til, hvor stærkt fundamentet skal være for at holde – uden at bruge alt for mange ressourcer og gøre vindmøllen dyrere.

På den måde hjælper forskningsprojektet med at gøre den grønne omstilling mere effektiv og billigere.

Medvirkende: Johan Rønby Pedersen, lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet

Produceret af: Peter Ørbæk

Musik: Jais Baggestrøm Koch

Periode13 sep. 2022

Mediedækning

1

Mediedækning