Vi var smartest i Europa

• Bo Poulsen

Presse/medie

Beskrivelse

”Hvor gammel er du?” ”Kan du skrive navnet ditt?” Spørsmålene var enkle. Men de var avslørende, og de var systematiske. Og de ble stilt mange ganger i siste halvdel av 1700-tallet – og arkivert. Til glede – og overraskelse – for dagens forskere. Kriger herjet i Europa. Ikke minst var havet et viktig kampområde. Og den store engelske flåte hadde et klart oppdrag; å fange så mange fiendtlige skip som mulig. I syvårskrigen (1756-62) og revolusjonskrigene (1776-83) var fangsten minst 300 handelsskip. Og engelskmennene var ikke bare mektige, de var også ryddige: På alle fiendeskipene ble kapteiner, styrmenn og andre i besetningen spurt om grad, fødested, alder – og de ble bedt om selv å undertegne skjemaet. Og simsalabim: Uten å ha det som målsetting kartla engelskmennene dermed utdanningsnivået blant sjøfolk i mange land. Egenattestene fra nærmere 1000 sjømenn i årene 1756-83, de såkalte Prize-papirene som oppbevares i National Archives i London, er nå nøye gjennomgått av to forskere, Bo Poulsen ved Roskilde Universitet og Jelle van Lottum ved University of Cambridge. Og deres undersøkelse inneholder et solid utropstegn; lese-, skrive- og regneferdighetene hos nordiske sjøfolk er oppsiktsvekkende gode. Faktisk betydelig bedre enn hos alle andre sjøfolk i Europa, ikke minst de som kom langt sørfra.
Periode29 maj 2011

Mediedækning