'Vesten' eller Europa?

 • Mihail Larsen

  Presse/medie

  Beskrivelse

  Striden om Irak-krigen er blot kulminationen på lang tids voksende uoverens­stem­melse mellem Europa og USA. For tiden tales der meget om  ”anti-amerika­nisme i Europa”, men ligeså ud­bredt er ”anti-europæismen i Amerika”, siger den britiske historiker Timothy Garton Ash.

  Det har altsammen dybe, kulturhistoriske rødder, hævder filosoffen Mihail Larsen – gæst i denne udgave af Agenda. ’Vesten’ er splittet i to forskellige retsopfattelser, der kan spores århundreder tilbage i Europas historie: I den kontinental-europæiske tradition findes ’ret’ og ’frihed’ kun gennem fællesskabet – det er den såkaldte ’civilret’, kendt allerede fra Romerriget. I den angelsaksiske tradition gælder det derimod om at udstyre individet med ’rettigheder’, der kan beskytte den enkelte mod staten – det er den såkaldte ’common law’, der kan føres tilbage til Magna Charta i 1215. Deraf udspringer også striden om, hvordan en international retsorden nu kan bygges.

  File written by Adobe Photoshop® 4.0Mellem en liberalistisk frihedsopfattelse, der kun fremhæver individ og markedet, og en nationalromantisk opfattelse, der overbetoner fællesskabet, taler Mihail Larsen for en oplivelse af Europas republikanske rets- og demokrati-tradition.


  Emneord: Vesten Europa Amerika

  Periode27 apr. 2003

  Mediebidrag

  1

  Mediebidrag

  • Titel'Vesten' eller Europa?
   Grad af anerkendelseNational
   Mediets navn/udløbDR1
   MedietypeRadio
   Land/OmrådeDanmark
   Dato27/04/2003
   PersonerMihail Larsen

  Emneord

  • Vesten
  • Europa
  • Amerika