Striden om Irak-krigen er blot kulminationen på lang tids voksende uoverensstemmelse mellem Europa og USA. For tiden tales der meget om ”anti-amerikanisme i Europa”, men ligeså udbredt er ”anti-europæismen i Amerika”, siger den britiske historiker Timothy Garton Ash.
Det har altsammen dybe, kulturhistoriske rødder, hævder filosoffen Mihail Larsen – gæst i denne udgave af Agenda. ’Vesten’ er splittet i to forskellige retsopfattelser, der kan spores århundreder tilbage i Europas historie: I den kontinental-europæiske tradition findes ’ret’ og ’frihed’ kun gennem fællesskabet – det er den såkaldte ’civilret’, kendt allerede fra Romerriget. I den angelsaksiske tradition gælder det derimod om at udstyre individet med ’rettigheder’, der kan beskytte den enkelte mod staten – det er den såkaldte ’common law’, der kan føres tilbage til Magna Charta i 1215. Deraf udspringer også striden om, hvordan en international retsorden nu kan bygges.
Mellem en liberalistisk frihedsopfattelse, der kun fremhæver individ og markedet, og en nationalromantisk opfattelse, der overbetoner fællesskabet, taler Mihail Larsen for en oplivelse af Europas republikanske rets- og demokrati-tradition.
Emneord: Vesten Europa Amerika