Ulige adgang til corona-vacciner lander på udviklingsministerens bord

Presse/medie

Beskrivelse

Flere CSR-eksperter, som Danwatch har talt med, vurderer imidlertid, at forslaget ikke er helt hen i vejret.

Jacob Dahl Rendtorffprofessor i virksomhedsetik på Roskilde Universitets Center er en af dem.

''Virksomhederne har jo ret til at prioritere og tjene penge på de kommende vacciner. Sådan er det frie marked. De har investeret enormt mange penge i de her vacciner, men omvendt er der også investeret rigtig mange offentlige midler i vaccineudviklingen, og det kan være et argument for at kræve deling af patent og øvrige IP-rettigheder'', siger han.

''Desuden er der en filantropisk trend i tiden. Bill Gates, der er en af verdens rigeste mennesker har f.eks. investeret enorme summer i vaccineudviklingen, og andre kendte personer har fulgt trop. Man kan ikke udelukke, at nogle af vaccineproducenterne vil lade sig inspirere af den tendens'', siger Jacob Dahl Rendtorff.

Han påpeger desuden, at der er fortilfælde, hvor vaccineproducenter er endt med at give deres vaccine væk. Et eksempel, der ofte fremhæves er det amerikanske medicinalfirma Merck, som i 1970'erne udviklede en vaccine mod ''river blindness'', en sygdom, der primært findes i Afrika.

''De endte med at give vaccine væk, fordi dem, der skulle bruge den, ikke kunne betale. Og det har de brystet sig af lige siden.''

Periode25 nov. 2020

Mediedækning

1

Mediedækning