Stof i rødvin har lovende egenskaber

    Presse/medie

    Beskrivelse

    Forskerne er kommet på sporet af et naturstof, der har vist så lovende virkning mod kræft, fedme, diabetes og hjertekarsygdomme i forsøgsdyr, at de anbefaler afprøvninger af stoffet på mennesker. Stoffets navn er resveratrol, det findes i røde druer ikke mindst i hoveddruen fra Bourgogne, Pinot Noir, og alverdens eksperter i det potentielle vidundermiddel har været samlet i Danmark for at udrede den eksisterende viden om det. Konklusionen fra 160 resveratroleksperter i 26 lande er, at vi næsten intet ved om, hvordan det virker på mennesker, men at det har virket på forsøgsdyrene. Selv om befolkningsundersøgelser tidligere har afdækket, at de, der drikker moderate mængder rødvin , får færre blodpropper, siger det ikke nødvendigvis noget om virkningen af resveratrol. Rødvin er en blanding af mange stoffer, så vi kan ikke vide, hvilke stoffer i rødvinen der eventuelt har virket forebyggende. Det er også muligt, at der er andre årsager end vinen til, at rødvinsdrikkerne er mindre syge. Det kan skyldes, at de har en sund livsstil i det hele taget, siger lektor og biokemiker Ole Vang fra Roskilde Universitet, der har stået i spidsen for den internationale konference om resveratrol. Stoffet har fået meget stor bevågenhed. Derfor besluttede vi at skære ind til benet for at se nærmere på, hvad vi egentlig ved om stoffet. Og når det gælder mennesket, er der altså foreløbig ingen dokumentation for en gavnlig effekt på livsstilssygdomme. Problemet er også, at det vil være meget omfattende og dermed dyrt at finde ud af det. Det vil nemlig kræve deltagelse af flere tusinde mennesker, der skal følges i de mange år, livsstilssygdommene er om at udvikle sig, siger Ole Vang.
    Periode21 jun. 2011

    Mediedækning

    1

    Mediedækning

    • TitelStof i rødvin har lovende egenskaber
      Mediets navn/udløbJydskeVestkysten
      Dato21/06/2011
      PersonerOle Vang