Beskrivelse

Fortæl ikke for meget om din personlige tro på din arbejdsplads eller i andre sociale sammenhænge. Det er den vedtagne norm for, hvordan vi har håndteret religion i Danmark i årtier.

Det var frikirkepræsten Georg Berthelsen fra Horsens godt klar over, da han søgte og fik arbejde i et lokalt varehus. Alligevel gik det galt.

I sommer idømte retten varehuset en bøde på 25.000 kroner, fordi præsten blev chikaneret på grund af sin tro.

Georg Berthelsen fortæller, at det kom meget bag på ham, at hans tro kunne være noget negativt på arbejdspladsen. Især fordi han var bevidst om at være diskret og ikke fortælle om sit virke som præst til kollegerne, med mindre de selv spurgte til det.

Et af de tre tabuer
Traditionelt set har religion været et af de tre store tabuer, som danskerne ikke diskuterer over frokostbordet i kantinen, fortæller religionsforsker Peter B. Andersen fra Institut for Tværkulturelle og regionale Studier på Københavns Universitet. Sammen med emnerne politik og løn er religion et farligt felt, som kan udløse konflikter. Derfor undgår vi at tale om det.

Der er dog ved at åbne sig mere plads til at tale om religiøse eller spirituelle oplevelser med kollegerne, siger Peter B. Andersen. Så længe man ikke kommer ind på troen på helvede. Så kan kollegerne føle sig fordømt eller at de bliver udsat for missioneren. Og det sætter skår i fællesskabet.

Foghs ord gav skyts
Da den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen slog fast, at religionen skal ud af det offentlige rum, var det møntet på islam. Men hans ord har siden kunnet bruges mod alle religioner, lyder det fra lektor i politisk filosofi Sune Lægaard fra Roskilde Universitet.

Han mener, at udviklingen siden Anders Fogh Rasmussens ord om religion er gået i to modsatte retninger. På den ene side har vi mindre tolerance overfor dem, der indgående dyrker deres tro. På den anden side fylder religion mere, både i den offentlige debat og fordi flere er åbne overfor spiritualitet.Interview om betydningen af Anders Fogh Rasmussens krav om, at religion skal ud af det offentlige rum. Dette privatiseringskrav diskuteres i forhold til dansk identitetspolitik, multikulturalisme, af-sekularisering af samfundet og politikken, og den traditionelle danske ide om religiøst frisind.

Emne

religionsfrihed, religion i det offentlige rum, identitetspolitik
Periode22 nov. 2010

Mediebidrag

1

Mediebidrag

Emneord

  • religion
  • religionsfrihed
  • offentligt rum
  • identitetspolitik
  • afsekularisering
  • sekularisme