Ekspert: Det er svært at dømme krigsforbrydere

Presse/medie

Beskrivelse

En dansk mand blev i går anmeldt for at have medvirket til forbrydelser under Anden Verdenskrig. Anmeldelsen blev indgivet af Efraim Zuroff, og danskeren anmeldes for at have deltaget i forbrydelser som en del af Frikorps Danmark. Bogen 'En skole i vold' beskriver hans tid i en hviderussisk udryddelseslejr, og Efraim Zuroff, som efterforsker krigsforbrydelser for Simon Wiesenthal Centeret, siger, at sagen afhænger af den politiske vilje til at efterforske sagen. Retsordfører Preben Bang Henriksen (V) siger dog, at der er lille udsigt til at få ham dømt. Efraim Zuroff er skuffet over, at han skulle rejse til Danmark for at indgive anmeldelsen, da det normalt er Justitsministeriet, der skal åbne en efterforskning. Han kalder det 'moralsk fordærv', at myndighederne tager let på en person, der har begået den slags forbrydelser. Lektor ved Roskilde Universitet Claus Bundgård Christensen vurderer, at chancen for at den 90-årige bliver dømt er minimal, fordi tendensen i sådanne sager er, at det svært at udpege, hvad den enkelte har gjort. Claus Bundgård Christensen pointerer, at det danske politi ikke havde ressourcer til at efterforske en sådan sag under krigen. De danske myndigheder har sovet i timen i forhold til at finde krigsforbrydere, og der kan sagtens være mere end 20 tilbage, siger han.
    Periode22 jul. 2015

Mediedækning