Eksklusiv. Det væsentligste i pressen er truet

Presse/medie

Beskrivelse

Det sjette nyhedskriterium, eksklusivitetskriteriet, er til tider så stærkt, at det truer med at udhule de fem andre kriterier, der siden 1970'erne har været et omdrejningspunkt i den journalistiske selvforståelse: væsentlighed, aktualitet, identifikation, konflikt og sensation. Det skriver adjunkt på journalistikuddannelsen på RUC, Ida Schultz, i en analyse. Det stærke eksklusivitetskriterium har sammen med ændrede betingelser for produktionen af nyhedsjournalistik favoriseret kortsigtede egenhistorier med intern journalistisk værdi på bekostning af langsigtede solohistorier med demokratisk merværdi. "En udvikling, som hverken journalistikken, læserne eller demokratiet er tjent med", slutter Ida Schultz. (Side.8 Sektion. Kultur)
Periode14 nov. 2006

Mediedækning