Det brede flertal har for lidt plads i medierne

Presse/medie

Beskrivelse

Ikke kun etniske minoriteter er underrepræsenteret i medierne. Medierne fokuserer generelt på eliten og har i det hele taget svært ved at afspejle det brede flertal i Danmark, siger forskeren bag den nye undersøgelse.

Periode1 mar. 2017

Mediedækning

Mediedækning

• TitelDet brede flertal har for lidt plads i medierne
    Grad af anerkendelseNational
    Mediets navn/udløbKristeligt Dagblad
    MedietypeTryk
    Varighed/længde/størrelse741 ord
    LandDanmark
    Dato01/03/2017
    BeskrivelseLektor Hanne Jørndrup fra Roskilde Universitet, der har været med til at lave den nye undersøgelse om etniske minoriteters repræsentation i medierne, forklarer, at prioriteringen af elitekilder udelukker en lang række andre stemmer i debatten som for eksempel kvinder. Men ifølge Hanne Jørndrup udgør indvandrerne alligevel en særlig problematik, fordi de ifølge den nye undersøgelse ikke i samme omfang som andre danskere bliver spurgt om brede samfundsspørgsmål.
    " Indvandrere udgør en lille del af magten, så på den måde er det naturligt, at der ikke optræder så mange etniske minoriteter i medierne. Men vores undersøgelse viser også, at når indvandrerne endelig optræder i medierne, så er det ikke som almindelige borgere, der udtaler sig om grundskyld eller folkeskole.
    De bliver skubbet hen i et hjørne, hvor de kun udtaler sig om for eksempel islam og ghettoer. De indgår i historier, hvor de kan få lov at tale om sig selv, men de er ikke fuldgyldige medlemmer af samfundet," siger Hanne Jørndrup.
    På den ene side er det ifølge Hanne Jørndrup et demokratisk problem, at en lille elite af mænd fra hovedstaden dominerer som kilder i medierne. På den anden side betyder den store fokus på eliten, at medierne udfylder deres rolle som vagthund ved rent faktisk at afsløre, når Nordea hjælper med at finde skattely.
    " Men det er helt klart, at der er en repræsentationskrise i forhold til det brede flertal i Danmark, som nogle gange kommer som en kæmpe overraskelse for medierne.
    Mediernes krise i forhold til at få betalende abonnenter kan til dels hænge sammen med den udvikling," mener Hanne Jørndrup.
    Producer/forfatterBritta Søndergaard
    URLhttps://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/det-brede-flertal-har-lidt-plads-i-medierne
    PersonerHanne Jørndrup

• etniske minoriteter, fællesskaber, pres