Dansk dyretælling er forskning i Verdensklasse

  • Bo Poulsen

Presse/medie

Beskrivelse

Det amerikanske magasin Discover har udpeget havforskningsprojektet "Census of Marine Life", som Danmarks Fiskeriundersøgelser er en del af, som et af de seks vigtigste videnskabelige forsøg i verden lige nu.

"Census of Marine Life" - eller på dansk "optælling af livet i havene" - er et samarbejde mellem forskere i 80 lande. Målet er i 2010 at kunne udgive verdens første folketælling af klodens liv i saltvand: Fra planter til dyr, bakterier og svampeliv.

Forskerne laver ikke blot en opgørelse over livet i havene, som det ser ud i disse år. De gennemgår også historiske arkiver og arkæologiske kilder for at finde svar på, hvordan artssammensætningen og forholdene så ud, inden mennesket blev erhvervsfiskere, ligesom de giver et bud på, hvordan havets liv kommer til at udvikle sig i fremtiden.

Danmark i spidsen

Kortlægningen af de historiske bestande har klare danske fingeraftryk: Både Danmarks Fiskeriundersøgelser ved DTU og Roskilde Universitetscenter (RUC) er med i styregruppen. Rektor Poul Holm (RUC) er formand.

Og studier udført af professor Brian MacKenzie ved Danmarks Fiskeriundersøgelser under DTU har allerede givet nye data om det danske tunfiskeri i bl.a. Øresund og Skagerak i første halvdel af dette århundrede og sammenhængen med den blåfinnede tuns forsvinden fra danske farvande.

"Viden om fortidens bestande og om, hvordan faktorer som fiskeri og klimavariabilitet har påvirket forekomsten og den geografiske fordeling af havets arter, er en nødvendig ramme for at forstå nutidens udsving i bestandsstørrelser og udbredelse. Viden om bestandenes udvikling kan bruges til at etablere nye økosystem- og fiskerireguleringer, som kan fremme bæredygtighed og bruges til at beskytte og genopbygge bestandene," udtaler professor Brian MacKenzie, Danmarks Fiskeriundersøgelser ved DTU i en pressemeddelelse.

Kan føre frem til guldmine

Magasinet Discover begrunder placeringen af "Census of Marine Life" på listen over verdens seks vigtigste videnskabelige forsøg med, at kortlægningen kan identificere truede arter og habitater, hvilket vil gøre det nemmere at beskytte havets ressourcer i fremtiden.

Bladet fremhæver også, at de mange nye arter, som projektet opdager (indtil videre flere end 5.300), kan vise sig at være en ren guldmine af kemiske bestanddele, som kan anvendes i lægemidler eller i industriel produktion.

Periode18 dec. 2007

Mediebidrag

1

Mediebidrag

  • TitelDansk dyretælling er forskning i Verdensklasse
    Mediets navn/udløbJyllandsposten, jp.dk
    MedietypeTryk
    Dato18/12/2007
    PersonerBo Poulsen