Colombia og ELN indgår våbenhvile - præsident lover fred i 2025

Presse/medie

Beskrivelse

I fredags underskrev Colombias regering og oprørsgruppen Ejercito de Liberation Nacional (ELN) fra 1964 en våbenhvile på 180 dage efter flere måneders forhandlinger. Våbenhvilen træder i kraft 3. august 2023.

Våbenhvilen er kommet efter mere end 10 måneders forhandlinger, som har været præget af misforståelser og tilbageslag. Våbenhvilen er en stor symbolsk sejr for præsident Gustavo Petro, og et vigtigt skridt på vejen mod det som er Petros store politiske mål: den totale fred i Colombia, hvor der har været væbnet konflikt mellem landets regering og væbnede, paramilitære grupper og karteller de meste af de forrige århundrede.

Men hvad betyder aftalen i praksis? Hvorfor vil ELN overhovedet indgå i en våbenhvile, og hvilke krav vil oprørsgruppen stille for at indgå en reel fredsaftale?

Våbenhvilen i Colombia er ugens hovedhistorie. Vi fortæller den med Line Jespersgaard Jakobsen, post.doc og forsker i Colombias fredsrpocess ved RUC. Derudover runder vi ugens fem vigtigste nyheder fra det øvrige Latinamerika.

Latinamerika er det mest europæiske kontinent uden for Europa, og Latinamerikanerne ligner os på mange måder. Men de og deres kontinent er også noget mere. Der er flere farver, mere vold, mere radikal politik og ideologier, vildere natur og større følelser.

Hver uge giver Latinamerika I Dag dig det vigtigste fra et temperamentsfuldt kontinent.
Du får et overblik over de største historier fra Chile til Mexico, og så dykker vi hver uge ned i en særlig fortælling.

Emne

I give interview on the ceasefire agreement between ELN and Colombia's military to the Danish radio broadcasting program 24syv, in a programme called 'Latinamerika i dag'.

Periode16 jun. 2023

Mediedækning

1

Mediedækning