Variationer som emner - aboutness i en dynamisk verden

Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

Når man anvender de etablerede beskrivelser af naturlige sprogs informationsstruktur på sprogbrug der indgår i udøvelsen af aktiviteter, opstår der er en række problemer. Således viser beskrivelserne sig enten utilstrækkeligt informative eller direkte misvisende med hensyn til strukturen, funktionen og virkemåden. Det gælder bl.a. holofraser, såkaldte ellipser, tetiske sætninger, sætninger med generiske subjekter, imperativer og sekvensers kohærens.
Det er blevet mere og mere klart for mig at den grundlæggende årsag til disse problemer er det forhold at vi i vestlig metafysik, som Seibt (2016) skriver, ”has been obsessed with describing reality as an assembly of static individuals whose dynamic features are either taken to be mere appearances or ontologically secondary and derivative.”. Dette forhold sætter sig igennem i de epistemologiske, psykologiske og kognitionsvidenskabelige beskrivelser som antagelser om hvad viden, perception, kognition og information er. Og det sætter sig igennem i den sprogfilosofi som de etablerede sprogvidenskabelige beskrivelser af naturlige sprogs informationsstruktur er baseret på, som antagelser om hvad det er vi giver information om med en meddelelse. Nemlig førsteordensentiteter, dvs. personer, dyr og genstande.
I oplægget vil jeg præsentere en beskrivelse af naturlige sprogs informationsstruktur der er baseret på følgende antagelser: 1) Det mennesker tildeler opmærksomhed, er variationer; 2) den grundlæggende kognitive enhed er at opsamle tilstanden af en variation; 3) det man deler information om med en simpel, meningsfuld meddelelse, er en variation; og 4) den grundlæggende aboutnessrelation er en relation mellem en udpegning af en tilstand af en variation og tilstanden af en variation.
Det empiriske grundlag for beskrivelsen er bl.a. aktiviteterne svæveflyvning, rally, dykning, buejagt og muring.
Periode5 maj 2017
Sted for afholdelseDansk Funktionel Lingvistik, Danmark
Grad af anerkendelseNational