UM-NIRAS Reception: En ny fase

Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

IHB-foreningens formand Tom Høyem kan desværre ikke være her i dag, fordi han skal passe sit arbejde som rektor ved Europaskolen i Karlsruhe, men jeg har på bestyrelsens vegne påtaget mig at sige et par ord i dagens anledning.
Mødet i dag markerer, at IHB går ind i en ny fase. Siden midten af 1990'erne har udenrigsministeriet på fremragende vis udvalgt kompetente danskere med dokumenteret personlig integritet til det internationale humanitære beredskab. Sideløbende har verden været vidne til en forrygende udvikling i de internationale relationer, og i den proces har IHB - og det danske beredskabs søsterinstitutioner i andre lande - vist sig at være et særdeles effektivt middel til at overvåge og understøtte nye demokratier og fredsaftaler.
Nu er det praktiske arbejde med udsendelse af IHB'ere blevet så omfattende, at Udenrigsministeriet har valgt at overdrage dette arbejde til NIRAS, som vi i IHB-bestyrelsen glæder os til at samarbejde med.
IHB'erne deltager som bekendt i en lang række opgaver rundt om i verden. Nogle af os har været valgobservatører, andre af os har overvåget fredsaftaler og våbenhviler, og mange af os har deltaget i begge dele.
På arbejdet i missionerne møder vi nogle af denne verdens personligheder. Jeg vil fortælle jer om en af dem, som jeg selv mødte via mit arbejde for Aceh Monitoring Mission, nemlig den indonesiske informations- og kommunikationsminister Sofyan Djalil. Han var vokset op i en landsby i Aceh, var som ung rejst til Jakarta, hvor han det første år levede som gadebarn og sov på gulvet i Moskeen. Senere tog han en Ph.d. ved Fletcher School of Law and Diplomacy i Medford ved Boston, og han spillede en betydelig rolle i fredsprocessen i Aceh.
Jeg lagde især mærke til Sofyan Djalil en dag, hvor vi var ude for at indsamle og destruere oprørsbevægelsens våben. Som sædvanligt foregik det på en fodboldmark, hvor de nærmeste landsbyers beboere kunne overvåge forløbet. Oprørsbevægelsen ville komme ind på marken med deres våben, og Ache Monitoring Mission havde opstillet telte til at skygge for solen under arbejdet med at registrere og ødelægge våbnene. Der var skyggefulde pladser til VIP'erne, og før det hele startede ville de mest betydningsfulde VIP'er ankomme med helikopter. Når helikopteren landede på pladsen, udløste det imidlertid kraftige vindstød, så vi var nødt til at holde på teltene.
Sofyan Djalil var den dag ikke med helikopteren. Han havde sovet i den nærliggende landsby i sin mors hytte, og han sad heller ikke sammen med de andre VIP. Han var som os andre kommet kørende til marken og stod nu sammen med os og holdt om en teltpæl, så teltet ikke blev blæst op. Han var uden tvivl den højst rangerede VIP, men han indgik reelt i vores team på lige fod.
Senere mødte jeg ham på hans ministerkontor i Jakarta, og her fortalte han ved hjælp af et sprogbillede om sin livsfilosofi. Han opfattede det billedligt talt sådan, at han blev ført af en flod. Somme tider førte floden ham til en lille bugt, og hvor han landede, gjorde han sit bedste for at hjælpe og gøre en positiv forskel.
Sofyan Djalils filosofi udtrykker på mange måder, hvad det vil sige at være IHB'er. Vi er som IHB'ere parate til at lade udviklingen i verden bestemme, hvor vi næste gang lander. Og gennem de seneste 10-15 år er vi blevet sat af på kortere eller længere ophold i mange forskellige kulturer. Hvert nyt sted kræver noget forskelligt af os, og når vi lander, må vi meget hurtigt finde ud af, hvordan vi kan gøre en positiv forskel her. Det kræver en stor og bred erfaring. Det kræver ydmyghed overfor opgaven og mod til at gennemføre den. Det kræver et godt helbred samt en solid personlig integritet.
Udenrigsministeriet fortjener ros for at have opbygget et humanitært beredskab af mennesker med solid erfaring fra arbejdslivet og en dokumenteret personlig integritet. Det sidste er ikke mindst vigtigt.
For de mennesker, som bor i bugterne, hvor vi lander, er vores kvalifikationer ikke ligegyldige. Ofte er det lande, som har været i konflikt. Her er mord, voldtægt og korruption i frisk erindring, og der skal ikke begås mange fejl, for at freden bliver afløst af nye rædsler. I andre bugter er lange perioder med autoritære styreformer blevet afløst af et gryende demokrati, som kræver omsorg og støtte, hvis det skal vokse sig stærkt. Befolkningerne i disse bugter har ikke brug for godtroende idealister, men for modne og erfarne mennesker, som de kan stole på. Mennesker som har mod og integritet til at stå fast overfor fjender af freden eller demokratiet.
Nu skal NIRAS overtage en del af administrationen af IHB fra Udenrigsministeriet, og IHB-foreningen vil meget gerne samarbejde med NIRAS om at få opbygget de bedst mulige procedurer, så vi sikrer, at vi sender de bedste folk af sted på missionerne. Det første skridt i den retning er, at det bliver muligt for alle IHB-medlemmer at søge de konkrete jobs. IHB-foreningens bestyrelse har også andre forslag, og dem vil vi meget gerne drøfte på et samarbejdsmøde. Overordnet ønsker vi, at systemet bliver transparent, og at de danske observatører får de bedst mulige betingelser for at udføre deres arbejde. I den forbindelse kan man hente inspiration i andre lande, fx i Sverige. De IHB'ere, som ikke allerede er medlemmer af foreningen, opfordres til at melde sig ind, så vi kan være fælles om dette arbejde.
Tak til Niels Erik Nielsen og Hanne Gam, som gennem de seneste år har været vores trofaste kontaktpersoner i Ministeriet, og som vi forhåbentlig også vil møde i fremtiden. Under alle omstændigheder er det vigtigt for os, at de politiske beslutninger og den konkrete udvælgelse af personer stadig sker i Udenrigsministeriet, så vi på missionerne optræder som repræsentanter for Danmark.
IHB'erne yder gennem deres arbejde en betydelig Public Diplomacy indsats, som med fordel kan medtænkes i ministeriets samlede indsats indenfor Public Diplomacy. Dette er endnu en grund til, at Ministeriet med fordel - i højere grad end hidtil - kan gøre brug af IHB'ernes viden og erfaring. Når en del af det praktiske arbejde med administrationen af IHB nu flyttes til NIRAS, forventer vi, at der bliver flere ressourcer til den politiske og strategiske side af IHB-arbejdet i ministeriet.
Derfor glæder vi os til de nye samarbejdsrelationer med både ministeriet og NIRAS.
Kirsten Mogensen
Pressechef i IHB-foreningen

Periode27 maj 2008
BegivenhedstitelUM-NIRAS Reception
BegivenhedstypeKonference
ArrangørUdenrigsministeriet/Ministry of Foreign Affairs of Denmark
PlaceringUdenrigsministeriet, Eigtveds Pakhus, København, DanmarkVis på kort