Sociale konventioner og spilteori

Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

Sociale konventioner synes at gennemtrænge ethvert samfund som det strukturelle skelet der muliggør den sociale virkelighed. Alt fra simple praktikker som venstre/højrekørsel på landevejene til ejendomsrettighederne synes bedst at kunne forstås som adfærd baseret netop på den slags systemer af gensidige forventninger som karakteriserer sociale konventioner. Traditionelt defineres en social konvention som generel konformitet til én ud af flere mulige adfærdsmæssige regulariteter, for hvilken det gælder at generel konformitet er gensidig fordelagtig og i den enkelte agents egeninteresse. Det betyder samtidig at de gensidige forventinger som udgør rygraden i sociale konventioner kan studeres som strikse Nash equilibria i den klassiske spilteori.

På trods af den påfaldende analogi mellem strikse Nash equilibria og de sociale konventioners underliggende forventningssystemer, er den klassiske spilteori dog begrænset til alene at beskrive regulariteten i disse systemer uden dog at kunne forklare deres grundlæggende natur eller dynamikker (emergens, stabilitet og forandring). Dette skyldes at disse systemer per definition er kontingente løsninger på gentagne koordinationsproblemer, hvorved de relevant spilteoretiske modeller med nødvendighed fremviser multiple Nash equilibria og dermed det velkendte Nash equilibrium selektionsproblem. 

I oplægget vil jeg skitsere en teori om social konventionerners natur og dynamikker, der baserer sig på induktive læringsdynamikker som dem der kendes fra teorien om læring i spil og som ofte modelleres instrumentelt ved hjælp af evolutionær spilteori. Efter en kort gennemgang af de mest simple modeller for sociale konventioner og de fundamentale dynamikker som denne induktive tilgang giver anledning til, diskuterer jeg et fundamentalt problem og en mulig løsning angående agenters konceptualisering af koordinationsproblemer som koordinationspil; et problem der i sidste ende vedrører spørgsmålet om hvor agenter, såvel som spilteoretikeren får de relevante strategi-sæt fra. 


Emneord: spilteori, sociale konventioner, læringsteori, equilibriumsselektion, David Hume, David K. Lewis
Periode17 mar. 2010
BegivenhedstitelForedragsrække om spilteori
BegivenhedstypeKonference
ArrangørAarhus Universitet
PlaceringPolitical Science, Aarhus UniversityVis på kort

Emneord

  • spilteori
  • sociale konventioner
  • læringsteori
  • equilibriumsselektion
  • David Hume
  • David K. Lewis