Præsentation af forskergruppen SCALPS: (Sociolinguistics, Conversation Analysis, Language Pedagogy, Sociocultural Issues)

  Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

  Beskrivelse

  Forskergruppen SCALPS* er en del af forskningsprogrammet Sprogvidenskabelig Pragmatik ved Roskilde Universitet. Fundamentet er tværvidenskabelig grundforskning i skærings­punktet mellem sprogstruktur og sprogbrug, men SCALPS' særlige styrke ligger på sprogbrugs­området, hvor de sprogbrugsanalytiske discipliner bl.a. er centrale forud­sæt­ninger for undervisningen i sprog i uddannelsessystemet. Sprogbrug interagerer med samfunds­struktur og kultur, og gruppen samarbejder med institutioner og uddan­nelser der beskæftiger sig med multisproglige og multikulturelle spørgsmål. Denne satsning på multisproglige og multikulturelle problemstillinger i det globaliserede samfund - baseret på forskellige tværvidenskabelige tilgange inden for det brede sociolingvistiske område - er unik for Roskilde Universitetscenter.

        Hovedformålet med gruppens forskning er at undersøge de forskellige former for sproglig og sociokulturel kontakt der opstår som følge af internationalisering og mobilitet på tværs af nationale og andre grænser i det postmoderne samfund.

        Mange af gruppens medlemmer knytter deres forskningsplaner for de nærmeste år helt eller delvist til det store fællesprojekt, Cultural and Linguistic Practices in the Interna­tional University (CALPIU) - der har RUC's internationale uddannelser som empirisk centrum. Projektet vil beskæftige sig teoretisk og empirisk med lingvistiske og sociale processer som karakteriserer et universitet under hastig internationalisering, især i henseende til magt­relationer som de konstrueres gennem sproglig praksis. Indtil nu er ca. 40 forskere fra nordiske og mange andre lande tilknyttet projektet. Projektet støttes af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation.

        SCALPS har 18 medlemmer, heraf 6 ph.d.-studerende hvis projekter falder inden for gruppens forskningsfelt. De er samtidig deltagere i CALPIU-projektet, den ene med et ph.d.-projekt defineret som et CALPIU del-projekt.

        SCALPS og forskergruppen Funktionel Grammatik og Pragmatik samarbejder om et forskningsseminar afholdt hvert semester, med et program der er en blanding af gæsteforelæsninger, VIP-medarbejderpræsentationer og ph.d.-værksted.

  Se SCALPS' hjemmeside: http://www.ruc.dk/cuid/forskning/forskningsgrupper/scalps/

   

   

  * Sociolinguistics, Conversation Analysis, Language Pedagogy, Sociocultural Issues

   

  Periode10 maj 2007
  BegivenhedstitelTorsdagsseminar
  BegivenhedstypeSeminar
  ArrangørForskerskole Øst
  PlaceringRoskilde, DanmarkVis på kort