Historisk Epidemiologi: Tværfaglige undersøgelser af fortidens sygdomme. – En samtale om kildebrug i digitale analyser?

Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

Med dette semesterstarts-seminar ønsker vi at præsentere og diskutere muligheder og begrænsninger i nye digitale og kvantitative metoder i historiefaget.

Vi er derfor glade for at kunne præsentere en række forskere fra Roskilde Universitetscenters store tværfaglige PandemiX grundforskningscenter. Centerets ambition er at prøve at kortlægge og forstå de kræfter og dynamikker, der bestemmer hvordan pandemier forløber. I den ambition indgår sammen med matematiske og sundhedsvidenskabelige tilgange også en historisk. Historiske data og historisk viden spiller en betydelig rolle i PandemiX forsøg på at forstå fortidige, nutidige og fremtidige pandemier.

Blandt de spørgsmål, vi håber at drøfte er: hvordan kan epidemiologiske og historiefaglige tilgange supplere og styrke hinanden? Hvilke fordele og hvilke risici er forbundet med at benytte historisk kildemateriale i matematisk modellering? Hvordan er historiefaglig kildekritik relevant i historisk epidemiologi? Bruger epidemiologer og historikere fortidige epidemier til at søge svar på de samme spørgsmål?
Periode1 feb. 2024
Sted for afholdelseÅrhus Universitet - Institut for Kultur og Samfund, Danmark