Fousværdimængder, fokusværdier og betingelser for fokusværdier

    Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

    Beskrivelse

    I mit indlæg vil jeg vise to nye informationsstrukturelle skel der indebærer en indsnævring af det man ud fra de etablerede beskrivelsers semantiske kriterier må regne for en sætnings fokus. Skellene er baseret på en analyse der adskiller sig fra de etablerede informationsstrukturelle analyser ved at tage udgangspunkt i en sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter, og som bl.a. er kendetegnet ved at være motiveret af specifikke informationsbehov og ved at der er klare relevanskriterier og ydre kriterier for korrekt forståelse i form af ikke-sproglig adfærd.
    I denne sprogbrug kan man gøre følgende iagttagelser: Fokusværdien indgår i en afgrænset, velkendt mængde af eksklusive værdier; fokusværdien varierer; fokusværdiens variation er betinget af omstændigheder; sprogbrugerne kan vælge mellem de omstændigheder som fokusværdien er betinget af; angivelsen af de omstændigheder som fokusværdien er betinget af, kan være udeladt.
    Analysen afdækker altså to strukturer: en struktur der svarer til en relation mellem værdi og en afgrænset mængde af alternative værdier, og en struktur svarende til en afhængighedsrelation mellem to værdier således at den ene - fokusværdien - svarer til outputtet af en funktion og den anden - omstændighedsværdien - til inputtet.
    De to strukturer kendetegner kompetente udøveres opsamling af information i udøvelsen af aktiviteter, såvel den sprogligt som den ikke-sprogligt medierede opsamling. Det er - i det mindste fra et funktionelt synspunkt - vanskeligt at forestille sig at denne opsamling ikke skulle øve et selektionspres på et naturligt sprog. Det har imidlertid ikke været undersøgt; for de etablerede beskrivelser af naturlige sprogs informationsstrukturelle egenskaber har baseret deres beskrivelser på filosofisk semantik og dermed de strukturer der bør kendetegne sprogbrug for så vidt det skal være klart hvad man har forpligtet sig på når man har fremsat en videnskabelig påstand.
    I oplægget vil jeg beskrive de to strukturer og lægge op til en diskussion af deres grammatiske status. Pointen er under alle omstændigheder at hvis man vil beskrive et naturligt sprogs informationsstrukturelle egenskaber, kan der være meget at vinde ved at tage udgangspunkt i sprogbrug der indgår som led i udøvelsen af aktiviteter.

    Periode13 maj 2015
    BegivenhedstitelDet pragmatiske fokus' tvivlsomme status
    BegivenhedstypeSeminar
    PlaceringRoskilde, DanmarkVis på kort