Evolutionær spilteori: et matematisk paradigme på tværs af biologi og samfundsvidenskaberne

Hansen, P. G. (Foredragsholder)

Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

Da matematikerne John von Neumann og Oskar Morgenstern udgav værket Theory of Games and Econmic Behavior i 1944, der præsenterede den såkaldte spilteori, var entusiasmen stor. Mange samfunds-videnskabelige forskere troede, at en komplet teori om rationel social adfærd var blevet bragt til verden fra ingenting (næsten som da Athene sprang, fuldt udrustet, ud af panden på Zeus). Der gik dog ikke mange år før de teoretiske problemer begyndte at akkumulere sig for til sidst at føre til paradigmets endelige sammenbrud uden for snæver økonomisk videnskabsteori.

   Dette sammenbrud havde nok været permanent, hvis ikke en række biologer, med den teoretiske evolutions-biolog og genetiker John Maynard Smith i spidsen, havde appliceret og modificeret von Neumann og Morgenstern’s klassiske spilteori med succes til en række biologisk fænomener, bl.a. udviklingen af biologisk køn og signaladfærd. Resultatet blev den evolutionære spilteori, der siden da har vundet kraftigt frem som et paradigme både i den teoretiske biologi, og i særdeleshed i samfundsfagene.

   I foredraget vil jeg forsøge at formidle motivet bag den evolutionære spilteori’s opkomst, paradigmets grundlæggende elementer, samt dets tilknytningen til biologiske og samfundsvidenskabelige problemstillinger. Midlet vil være en uformel fremstilling kombineret med en praktisk øvelse, samt en række brede penselstrøg der trækker på gode anekdoter og interessante perspektiver. Jeg vil også forsøge at gemme plads til korte spørgsmål, sund skepsis og gode referencer ved foredragets afslutning.


Emneord: spilteori, biologi, samfundsvidenskabernes videnskabsteori, evolution
Periode28 sep. 2009
BegivenhedstitelFaDB's (Forening af Danske Biologer) Biokonference 2009
BegivenhedstypeKonference
PlaceringKolding, Danmark

Emneord

  • spilteori
  • biologi
  • samfundsvidenskabernes videnskabsteori
  • evolution