Ekstralingvistiske motivationer for sprogforandring

 • Eva Skafte Jensen (Foredragsholder)

  Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

  Beskrivelse

  Det er min påstand at alle sprogforandringer kan ses som motiveret af et sæt ekstralingvistiske faktorer der kan koges ned til følgende tre oppositioner:

  oppefra        <            >            nedefra

  intenderet     <            >            ikke-intenderet

  udefra          <            >            indefra

  Sprogforandringer kan således være afstedkommet af overordnede politiske tiltag (oppefra) eller de kan komme fra sprogbrugerne selv (nedefra). De kan være udtryk for bevidst kreativ sprogbrug (intenderet) eller for ikke bevidste associationer og inferenser (ikke-intenderet). De kan være eksternt motiveret og opstå som resultatet af kontakten med andre sprog (udefra), eller de kan være internt motiveret og opstå som omfortolkning af eksisterende sprogsystemer (indefra).

  Ekstra interessant bliver det når man kan iagttage at en given ændring kan ses som motiveret af begge medlemmer i et oppositionspar, som når for eksempel at gro blomster på en gang kan ses som internt motiveret (mønstret at verber fakultativt kan tage objekt, er kendt i dansk i forvejen) og eksternt motiveret (fra engelsk kendes vendingen to grow flowers).

  I mit indlæg vil jeg vise hvordan de tre oppositionspar kan ses i en række eksempler så forskellige som Skånes forsvenskning, dansk i Grønland, brugen af vildt som emotivt farvet emfasemarkør, omfortolkningen af laps i retning af lurvet, laset person, mm.


  Emneord: dansk, sprog, sprogforandring
  Periode9 okt. 2008
  Begivenhedstitel12. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
  BegivenhedstypeKonference
  Konferencenummer12
  PlaceringÅrhus, DanmarkVis på kort

  Emneord

  • dansk
  • sprog
  • sprogforandring