Danmark fri(t) for religion

Aktivitet: Deltagelse i eller arrangering af en begivenhedOrganisation og deltagelse i konference

Beskrivelse

I Danmark hylder vi vores frihedstraditioner. Vores sekulære samfund garanterer det enkelte menneske friheden til at leve i og med sin religion, og det sikrer frihed til at forsamle sig i trossamfund.

Religionsfrihed får først betydning, når der er forskellige religioner at være fri til eller fri fra. Og måske bliver den også først udfordret, når der er brug for den.

Religionsfrihed handler om at skabe et samfund, der er frit til at rumme både religion, ateisme og areligiøsitet. I de senere år er der imidlertid også tendenser til, at religion opleves som en trussel, noget, som samfundet helst skulle være frit for.

Alt tyder på, at religion er kommet for at blive. Også i fremtidens Danmark. Med udvikling af både flerreligiøsitet og en mere synlig ateisme er der lagt op til, at vi skal lære at leve sammen med større forskellighed. Derfor er der behov for at fremme konstruktiv samtale mellem religion og samfund. Der er brug for at få øje på religionens bidrag til kultur og samfundsbygning. Måske kan det lade sig gøre at fremelske i et rummeligt fællesskab, hvor alle kan bidrage med deres tro og overbevisninger uden at blive mistænkeliggjort.

Konferencen ønsker at være en trædesten for denne samtale, som skal føres religionerne imellem og mellem religion og de samfundsinstanser (skolevæsen, sygehusvæsen, erhvervsliv, civilsamfundet m.v.), der skal kunne navigere konstruktivt i samspil med religiøse tanker og udtryksformer.

Religion i Danmark må forstås i lyset af religion og religionsfrihed under pres globalt, hvorfor konferencen indledes med internationale perspektiver. Med denne forståelseshorisont fokuseres på tros- og tankefrihed i Danmark ud fra den undersøgelse, som FN’s religionsfriheds-rapportør netop har afsluttet. Og endelig rejses spørgsmålet, hvordan vi fremover kan arbejde mere konstruktivt med religionens positive bidrag til samfundsdannelse. Det forventes, at konferencen vil føre til yderligere initiativer til kvalificering af tematikken.

Konferencen har sit udspring i en samtale blandt folkekirkens biskopper, og inviterer både religiøse, politiske og samfundsengagerede grupper til at tage del i konferencen og fremtidigt arbejde herom.
Periode24 nov. 2017
BegivenhedstypeKonference
PlaceringKøbenhavn, DanmarkVis på kort
Grad af anerkendelseNational

Emneord

  • Religion
  • religionsfrihed