100-året for en revolution

Aktivitet: Deltagelse i eller arrangering af en begivenhedDeltagelse i workshop, seminar og kursus

Beskrivelse

Skæbneåret 1917 – 100-året for en krig og revolution, der forandrede Europa

2017 er 100-året for den nok mest afgørende samfundsomvæltning i det 20. århundrede - Den Russiske Revolution. Denne vidtrækkende samfundsomvæltning var en direkte konsekvens af Første Verdenskrig og den moralske, politiske og sociale kollaps, der fulgte det blodige morads i skyttegravene. Krigen og revolutionen fik afgørende betydning for de europæiske samfund, der fulgte, ligesom det fangede mellekrigstiden i en systemisk kamp imellem nye fremadstormende totalitære regimer og de overlevelsestruede liberale demokratier.

Hvilke konsekvenser fik krigen og revolutionen for de europæiske samfund? Hvor bevæger vores historiesyn sig hen i dag? Hvorfor er netop disse to hændelser fortsat historiske orienteringspunkter i vores samtid? Og hvordan formidler vi disse begivenheders betydning til nye generationer, der ikke er flasket op med forståelse for de blodige verdenskrige og revolutioners betydning vores nutidige demokrati?

Disse virkningshistoriske perspektiver og udfordringer vil lektor Claus Bundgård Christensen og ekstern lektor Chris Holmsted Larsen, Roskilde Universitet, give deres bud på. Claus Bundgård Christensen forsker i Første og Anden Verdenskrig og har bl.a. udgivet en lang række faghistoriske bøger om krigene og deres konsekvenser – senest bogen Waffen SS – Europas nazistiske soldater (2016). Chris Holmsted Larsen forsker i politisk ekstremisme og har bl.a. udgivet kommunismehistoriske bøger og er snart bogaktuel med Den stalinistiske systemkritiker. En biografi om Carl Madsen.
Periode2 maj 2017
BegivenhedstypeSeminar
PlaceringNykøbing Falster, Danmark
Grad af anerkendelseRegional

Emneord

  • Historiebrug
  • Revolution
  • Rusland
  • Kommunisme
  • Putin